23 noiembrie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 23 nov 2022

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
  • Jurnal de război, ziua a 273-a: Nou-născut ucis de o rachetă rusească ce a lovit maternitatea din Zaporojie. Toate marile centralele hidro şi termice ucrainene au fost lovite. Zelenski: am eliberat 1.900 de localităţi, mai avem de eliberat aproximativ 2.000. Ucraina înfiinţează „centre invincibile” care vor oferi electricitate şi căldură. (Mediafax)
  • 10 morţi în urma unor focuri de armă într-un magazin Walmart din Virginia, SUA. Printre persoanele decedate este şi atacatorul. (CNN)
  • Boris Johnson despre începutul războiului din Ucraina. Germania voia o victorie rapidă a Rusiei, Franţa nu credea în invazie iar Italia considera că Europa nu poate sprijini Ucraina. Fostul premier britanic a dezvăluit concluziile personale dinaintea invaziei ruse din Ucraina: Germania îşi dorea o înfrângere rapidă a Ucrainei, preşedintele Emmanuel Macron refuza să creadă că urmează un război, în timp ce guvernul Italiei nu credea că Europa s-ar putea opune Rusiei pentru a sprijini Ucraina. (Daily Mail)
  • Atentat terorist la Ierusalim. Două bombe au fost detonate într-o staţie de autobuz din Ierusalim, cel puţin 7 persoane au fost rănite. (CNN)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Şeful SMFN: peste 30 de mine marine au fost neutralizate în vestul Mării Negre, de la începutul războiului Rusiei în Ucraina. Şeful Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), contraamiral Mihai Panait, a spus marţi, în cadrul unei întâlniri cu ataşaţii militari străini acreditaţi în ţara noastră, că din februarie şi până în prezent, după atacarea Ucrainei de către Federaţia Rusă, peste 30 de mine marine au fost neutralizate în bazinul vestic al Mării Negre, de către forţele navale din România, Turcia, Bulgaria şi Ucraina, din care trei au fost distruse de marinarii români. (Agerpres)
  • Preşedintele Klaus Iohannis merge miercuri în Letonia, unde va discuta şi despre participarea României la misiunea de poliţie aeriană din ţările baltice, începând cu anul 2023. Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, miercuri, o vizită oficială în Republica Letonia, la Riga, unde va avea consultări politice cu omologul său Egils Levits, precum şi întrevederi cu prim-ministrul Krisjanis Karins şi cu preşedintele Parlamentului, Edvards Smiltens. (TVR)
  • Guvernele României şi Spaniei se vor reuni, miercuri, la Castellón de la Plana, într-o primă şedinţă comună. Alături de premierul Nicolae Ciucă, România va fi reprezentată la reuniune de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, Attila Cseke, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. (Agerpres)
  • România participă cu 62,5 milioane euro la Agenţia Spaţială Europeană şi şi-a recăpătat drepturile depline. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, participă marţi, la Paris, la reuniunea interministerială a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Prezenţa la această reuniune vine şi în contextul în care România şi-a plătit din datoriile pe care le avea către ESA, recăpătându-şi astfel drepturile depline. (Agerpres)
  • Comisia Europeană recomandă în ultimul raport MCV încetarea monitorizării României. Comisia Europeană recomandă în ultimul raport MCV (Mecanism de Cooperare şi Verificare) încetarea monitorizării  României, după 15 ani de funcţionare a acestui instrument prin care au fost monitorizate progresele făcute în reformarea justiţiei după aderarea la UE. (G4Media)
  • Parlamentul aprobă miercuri constituirea Grupului de luptă NATO pe teritoriul României, dislocarea în ţara noastră a două radare şi mărirea participării la misiunea din Bosnia şi Herţegovina. Pe ordinea de zi a şedinţei, care este programată să înceapă la ora 13,00, se află mai multe informări din partea şefului statului cu privire la aprobarea creşterii participării României la operaţia EUFOR Althea, în teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina, începând cu luna octombrie 2022. Agenda şedinţei mai cuprinde şi o informare din partea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea dislocării pe teritoriul României a două radare, în scopul îndeplinirii misiunilor specifice. Deputaţii şi senatorii vor mai discuta şi despre solicitarea şefului statului privind constituirea Grupului de Luptă Aliat pe teritoriul României, sub conducerea Franţei şi vor vota o hotărâre în acest sens. (G4Media)