23 iunie 2022

Titlurile dimineţii – 23 iunie 2022

Andreea Soare

Sursă foto: Luhansk

Evenimente politico-militare globale

Războiul din Ucraina, ziua 120. Volodimir Zelenski a declarat că luptele intense din estul Ucrainei reprezintă „cel mai greu punct” al conflictului, forţele ruseşti „presând puternic” în regiune. Boris Johnson crede că avansul Rusiei în Ucraina va încetini din lipsă de resurse. Zelenski cere arme grele din partea Occidentului în condiţiile în care Rusia intensifică atacurile în Donbas. (Mediafax)

Reuniune militară în Coreea de Nord. Nord-coreenii au discutat despre atribuirea de sarcini suplimentare unităţilor sale militare din prima linie în cadrul unei reuniuni militare cheie, ceea ce sugerează că ţara ar putea dori să desfăşoare arme nucleare pe câmpul de luptă, vizând Coreea de Sud de-a lungul graniţei tensionate dintre cele două ţări rivale. (Mediafax)

Ţările baltice, şterse de pe hartă. Premierul Estoniei susţine că Estonia ar putea fi ştearsă de pe hartă, iar centrul istoric al capitalei ar fi ras de pe faţa pământului, conform planurilor actuale ale NATO de a apăra ţara de orice atac rusesc. Kaja Kallas a declarat reporterilor că planurile actuale de apărare ale alianţei pentru cele trei state baltice constau în a permite ca acestea să fie invadate înainte de a le elibera după 180 de zile. (Mediafax)

Talibanii cer sprijin internaţional după ce 1.000 de oameni au murit în urma cutremurului. Seismul puternic care a avut loc în Afganistan miercuri a lăsat în urma sa peste 1.000 de morţi şi 1.500 de răniţi, numărul morţilor aşteptându-se să crească, întrucât mulţi oameni sunt prinşi sub dărâmături. În acest context, talibanii cer sprijin internaţional pentru a face faţă situaţiei. (Mediafax)

Germania extinde perioada dislocării militare în Kosovo. Germania va extinde dislocarea militarilor în cadrul misiunii conduse de NATO (KFOR). Influenţa Rusiei în regiune este privită ca un factor determinant pentru această decizie. În prezent, 80 de militari germani fac parte din această misiune. (Euractiv)

Apărarea şi securitatea României

România, acord cu Polonia în domeniul apărării. Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Polone privind Cooperarea în Domeniul Industriei de Apărare, semnat la Varşovia, la 3 martie 2022. (Agerpres)

Şeful Direcţiei Militare de Informaţii, trecut în rezervă. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, un decret privind trecerea în rezervă a generalului-locotenent cu trei stele Marian Sima din Ministerul Apărării Naţionale. Marian Sima era şeful Direcţiei Militare de Informaţii din 2016. (Administraţia Prezidenţială)