23 februarie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 23 februarie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia

Coronavirus şi vaccinuri

  • Statele Unite au depăşit jumătate de milion de morţi din cauza COVID-19. Vor fi cinci zile de doliu naţional şi steagurile vor fi coborâte în bernă, în SUA, pentru a marca faptul că 500.000 de americani au murit din cauza COVID-19, a anunţat, luni, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki.
  • Situaţia vaccinării în România: Aproximativ 820.000 de români s-au vaccinat (aproape 600.000 cu ambele doze). În ultimele 24 de ore s-au vaccinat aproape 30.000 (13.515 cu ambele doze).
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.634 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 47 de decese, iar la ATI sunt internaţi 972 de persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • UE sancţionează regimul militar din Myanmar. Uniunea Europeană a decis, luni seara, sancţionarea membrilor regimului militar din Myanmar, în contextul loviturii de stat. Josep Borrell: „Miniştrii de Externe au decis aplicarea de sancţiuni punctuale asupra intereselor economice şi financiare ale militarilor", arată Mediafax. Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea premierului Aung San Suu Kyi şi a preşedintelui Win Myint.
  • Canada cere mutarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing. Deputaţii canadieni au adoptat, luni, o moţiune fără caracter obligatoriu asimilând tratamentul rezervat de China minorităţii sale uigure unui „genocid" şi îndemnând guvernul condus de Justin Trudeau să facă acelaşi lucru, notează AFP, conform Agerpres. De asemenea, a fost adoptat un amendament la moţiune prin care se solicită mutarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022 în cazul în care "genocidul" continuă.
  • Ambasada SUA din Irak atacată cu rachete. Ambasada Statelor Unite din Bagdad a fost vizată luni de un tir cu rachete, conform AP. A fost al treilea atac în decurs de o săptămână care vizează americanii din Irak, după atacul a două baze militare, unde au fost răniţi un militar şi un contractor.

 

Apărarea şi securitateaRomâniei

  • Guvernul a aprobat bugetul pe 2021. Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 a fost adoptat, în forma finală, în şedinţa de Guvern de luni seara şi va fi transmis, cel mai probabil, Parlamentului, pentru adoptare, în cursul zilei de marţi. Luni, Bugetul de stat pe anul 2021 a primit aviz favorabil cu propuneri/observaţii din partea Consiliului Legislativ.
  • România va scoate anul acesta gaz din Marea Neagră. Prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta de compania Black Sea Oil&Gas din perimetrul Aurora, iar din zăcământul Neptun Deep probabil că acest lucru se va întâmpla în anul 2025, a declarat, luni seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu, conform Agerpres. Acesta a completat că „vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi".