23 decembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 23 decembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 24.000 de persoane. În total, peste 7,90 milioane s-au vaccinat, peste 7,63 milioane cu schema completă, din care peste 1,94 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 851 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 62 decese, iar la ATI sunt internate 491 persoane. (Comunicat)

 

Evenimente politico-militare globale

  • SUA şi Israelul nu permit Iranului să obţină arme nucleare. Statele Unite şi Israelul sunt „aliniate în determinarea" de a nu permite Iranului să se doteze cu arme nucleare, anunţă Preşedinţia SUA, după o reuniune a Grupului Consultativ Strategic bilateral. (Mediafax)
  • Rusia va negocia garanţiile de securitate cu SUA şi NATO în ianuarie. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a afirmat, miercuri, că în ianuarie vor începe negocierile cu Administraţia Joseph Biden şi cu Alianţa Nord-Atlantică, iar separat vor avea loc discuţii în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). „Noi nu vrem război, nu vrem să mergem în direcţia confruntării, dar ne vom asigura în mod ferm securitatea utilizând mijloacele pe care le considerăm necesare", a declarat Serghei Lavrov, într-un interviu acordat postului Russia Today. (Mediafax)
  • Moldova va primi 591 milioane de dolari de la FMI. Moldova a ajuns la o înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional privind un program de finanţare de 590,6 milioane de dolari (524 milioane de euro) pe o perioadă de 40 de luni. Obiectivele programului privesc susţinerea redresării post-pandemie acoperirea necesităţilor urgente legate de dezvoltare şi întărirea cadrelor de guvernanţă şi instituţionale. (Mediafax)
  • Polonia reacţionează la decizia de infrigement a UE. Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a criticat vehement, miercuri, procedura de sancţionare iniţiată de Comisia Europeană ca reacţie la o decizie a Tribunalului Constituţional polonez, cerând oprirea „centralismului birocratic" al Uniunii Europene. (Mediafax)
  • Ucraina a testat rachetele Javelin primite din SUA. Armata ucraineană a testat rachete antitanc Javelin, de fabricaţie americană, într-o zonă de conflict din estul Ucrainei. Administraţia de la Kiev, care speră că Ucraina va fi admisă în NATO, a primit începând din anul 2018 armament din SUA, inclusiv rachete Javelin antitanc. (Mediafax)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Parlamentul votează bugetul. Plenul reunit al Parlamentului dezbate şi votează, joi, proiectele bugetului de stat şi bigetului asigurărilor sociale de stat pe 2022. (Aleph News)
  • Şedinţă solemnă la 32 de ani de la Revoluţie. Senatul şi Camera Deputaţilor vor organiza, joi, o şedinţă de plen solemnă consacrată împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. (Comunicat)
  • Poliţişti şi militari în rezervă protestează la Parlament. Angajaţi din Poliţie, penitenciare şi militari în rezervă protestează, joi, începând cu ora 12:00, în faţa Parlamentului, pentru aplicarea unor acte normative. (Comunicat)