22 septembrie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 22 septembrie 2023

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina, ziua 576. Zelenski a ajuns în Canada, după întâlnirea cu Joe Biden unde a primit arme şi muniţii de 325 milioane de dolari, dar şi promisiunea că tancurile Abrams ajung în Ucraina săptămâna viitoare. Pe front, Ucraina a continuat să avanseze şi a trecut, pentru prima dată, de toate cele trei linii de apărare ruseşti la vest de Verbove, în regiunea Zaporojie, conform ISW. (Mediafax)
  • Bulgaria l-a expulzat pe conducătorul bisericii ruse. Arhimandritul Vasian, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse din Bulgaria, a fost expulzat joi împreună cu doi angajaţi ai bisericii Sf. Nicolae Făcătorul de Minuni din Sofia. Ambasada Rusiei din Sofia critică decizia. (Mediafax)
  • Armata azeră a omorât mai mulţi militari ruşi, printre care şi comandorul Ivan Kovgan, locţiitorul comandantului contingentului rus de menţinere a păcii din Nagorno-Karabah. Kovgan era şi locţiitorul comandantului unităţii de submarine a Flotei de Nord. Rusia a confirmat incidentul din 20 septembrie, dar nu a declarat numărul militarilor morţi, precizând că preşedintele Azerbaidjanului şi-a cerut scuze. (MAS)
  • China a avertizat joi, la ONU, să nu i se subestimeze „voinţa fermă" cu privire la Taiwan, asigurând în acelaşi timp că Beijingul preferă o "reunificare" paşnică. De la tribuna Adunării Generale a ONU, vicepreşedintele chinez Han Zheng a repetat poziţia chineză potrivit căreia Taiwanul este o "parte inalienabilă" a Chinei. (Hotnews)
  • Maia Sandu a cerut de la tribuna Adunării Generale a ONU retragerea necondiţionată a trupelor ruse staţionate ilegal în Transnistria. Sandu s-a referit la războiul hibrid pe care Federaţia Rusa îl poarta în Moldova şi interferenţele Moscovei în procesele politice naţionale. (G4Media)
  • Junta militară din Mali pierde războiul cu teroriştii în nordul ţării, după ce a cerut retragerea misiunii ONU. Peste 150 de decese doar în ultima lună. Până la finalul anului, misiunea ONU va fi retrasă complet la cererea liderilor militari din Mali. ONU a renunţat la operaţiile antiteroriste şi se concentrează pe cele logistice pentru transportul oamenilor şi materialelor. (AFP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • România renunţă să mai cumpere corvete şi se reorientează de urgenţă către alte tipuri de nave. MApN va achiziţiona două nave second-hand de tip vânător de mine din clasa Sandown din Marea Britanie, două nave de patrulare noi care vor fi construite în România, va moderniza cele două fregate T-22R (F-221 Regele Ferdinand şi F-222 Regina Maria), precum şi cele trei Nave Purtătoare de Rachete (NPR) care vor primi rachete antinavă NSM şi va achiziţiona două noi submarine din clasa Scorpene şi două elicoptere de la Airbus. (Hotnews)
  • Bulgaria şi România au început proiectul celui de-al treilea pod peste Dunăre: un pod rutier şi feroviar la Giurgiu – Ruse. Cele două ţări au trimis documentaţia la UE. (G4Media)
  • Ciolacu a declanşat o mişcare tectonică: România abandonează atitudinea prietenoasă faţă de capital, care a adus un boom economic, şi trece la populismul stângist de penalizare a performanţei în afaceri. (G4Media)