22 septembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 22 septembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 15.000 de persoane. În total, peste 5,3 milioane s-au vaccinat, peste 5,2 milioane cu schema completă.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.789 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 129 decese, iar la ATI sunt internate 990 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • SUA sunt în competiţie cu alte naţiuni, dar nu vor un nou Război Rece. Preşedintele Joe Biden a afirmat că lumea intră într-un deceniu decisiv iar Statele Unite sunt în competiţie cu alte naţiuni, dar vor evitarea unui nou Război Rece, în discursul rostit la Adunarea Generală ONU, precizând că Washingtonul respectă angajamentele faţă de aliaţi. (Mediafax)
  • Agenţia Internaţională de Energie cere Rusiei să livreze mai multe gaze Europei. Deoarece Rusia livrează mult mai puţine gaze în Europa faţă de perioada dinainte de pandemie, Agenţia a cerut Kremlinului să mărească volum de gaze declarând, într-un comunicat, că Rusia are capacitatea de a trimite mai multe gaze către Europa. (BBC)
  • Autostradă din Germania închisă, după o luare de ostatici. O porţiune de autostradă din sudul Germaniei a fost închisă marţi seară, după ce mai multe persoane ar fi fost luate ostatice. Suspectul a fost arestat şi nu sunt raportate victime. (Aleph News)
  • Iranul, favorabil unor negocieri privind dosarul nuclear. Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat, marţi, la Adunarea Generală a ONU, că ţara sa este în favoarea unor negocieri pentru salvarea acordului internaţional privind programul nuclear iranian, care au fost întrerupte în iunie, dacă vor fi ridicate sancţiunile şi a criticat acţiunile Statelor Unite în regiunea Golfului. (AP)
  • Întâlnire Joe Biden cu Boris Johnson. Joe Biden l-a primit, marţi, la Casa Albă, pe premierul Marii Britanii, Boris Johnson, pentru a discuta despre cooperarea celor două ţări post-Brexit şi provocările de securitate. (AP)
  • Turcia trimite mai multe trupe în Siria, înainte de întâlnirea celor doi preşedinţi. Turcia suplimentează numărul de militari în Siria, cu o săptămână înainte de întâlnirea dintre Erdogan şi Putin, din 29 septembrie, la Soci. (Bloomberg)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Conducerea ASF, chemată în Senat pentru discuţii despre prăbuşirea City Insurance. Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară – ASF este aşteptată miercuri pentru o primă discuţie în Comisia Economică a Senatului despre prăbuşirea companiei City Insurance, anunţă preşedintele comisiei parlamentare, Silvia Dinică. (Aleph News)
  • Iohannis, a doua zi la ONU. Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri, la Summitul Global organizat de SUA şi se va întîlni cu secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, şi cu preşedintele executiv al American Jewish Committee, David Harris. (Agerpres)