22 septembrie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 22 sep 2022

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
 • Jurnal de război, ziua a 211-a: Schimb de prizonieri: 215 ucraineni au fost eliberaţi, printre care comandanţii Regimentului Azov şi 10 străini din 5 ţări, în schimbul a 50 de militari ruşi şi a politicianului pro-rus Viktor Medvedchuk. Mobilizarea militară cerută de Putin i-a scos pe ruşi pe străzi / Revolta, suprimată în stil sovietic: peste 1.300 de arestări. (Mediafax)
 • Maia Sandu a cerut la ONU retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruseşti din Transnistria. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse staţionate ilegal în Republica Moldova. Maia Sandu a spus că reglementarea problemei transnistrene trebuie să fie făcută prin dialog, cu respectarea unităţii teritoriale a ţării pe care o conduce. (TVR)
 • Finlanda limitează intrarea ruşilor în ţară. Finlanda va pregăti o „soluţie naţională” pentru limitarea sau chiar blocarea totală a tranzitului „turiştilor ruşi” pe teritoriul său, a anunţat astăzi de ministrul de externe de la Helsinki. (Mediafax)
 • UE pregăteşte un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Miniştrii de externe ai Uniunii Europene (UE) au convenit miercuri să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei care se vor concretiza în cel mai scurt timp, a anunţat şeful diplomaţiei comunitare, Josep Borrell. (Agerpres)
 • Iranul anunţă, la ONU, că urmează o nouă ordine mondială. Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a declarat în faţa Adunării Generale a ONU, de la New York, că „hegemonia” americană este pe cale să se încheie şi că ea va fi înlocuită de „o nouă ordine mondială”. (Digi24)
 • Kârgâzstan, Kazahstan şi Uzbekistan îşi avertizează cetăţenii să nu mergă la război de partea Rusiei. Rusia a schimbat legislaţia, iar militarii străini pot primi mult mai repede cetăţenia rusă. (AFP)
 • Reuniune G7 la New York pentru sprijinul Ucrainei. Miniştrii de externe ai Grupului celor 7 s-au întâlnit, miercuri, la New York, unde au convenit să sprijine şi pe viitor Ucraina. (AP)
 • 12 copii au murit în atacul cu un elicopter al armatei Myanmarului asupra unei şcoli. 12 copii şi 2 profesori au fost ucişi în urma atacului dintr-un elicopter al armatei asupra unei şcoli din Myanmar. Armata şi-a justificat atacul că ar fi găzduit rebeli în şcoală. (AP)
 • Liderii Coreei de Sud şi Japoniei au decis să îmbunătăţească relaţiile dintre cele două ţări. Preşedintele sud coreean Yoon Suk Yeol s-a întîlnit, miercuri, la New York, cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida, unde s-a discutat despre îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • România îşi va asigura intern tot gazul din 2026. Potrivit ministrului Energiei, Romania ar urma să-şi asigure tot gazul natural de care are nevoie din producţia interna în 2026, atunci când ar trebui să înceapă producţia din zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră. (TVR)
 • Parlamentul măreşte salariile angajaţilor din primării. Kelemen Hunor spune că majorările salariale vizează funcţionarii din primării, nu parlamentarii. (Digi24)
 •