22 mai 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 22 mai 2024

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina

 

Evenimente politico-militare globale

 • Războiul din Ucraina. Rusia a început exerciţii de simulare a unui atac nuclear tactic lângă graniţa cu Ucraina. Zelenski: situaţia militară din Doneţ este critică, dar există succes în Harkov. Ucraina a lovit nava rusească purtătoare de rachete Ciclon. Rusia nu mai are nicio platformă în Marea Neagră de pe care să lanseze rachete, conform SMG al Ucrainei. (Kyiv Independent)
 • Războiul Israel-Hamas. 950.000 de palestinieni au părăsit oraşul rafah din sundul Gazei. Israelul a lansat o operaţie militară antiteroristă în Jenin, din Cisiordania, 7 persoane au fost ucise. Şeful Forţelor Aeriene din Israel a avertizat Hezbollah că Libanul va fi atacat pe scară largă dacă nu încetează lansările de rachete. (Jerusalem Post)
 • Rusia decide unilateral să schimbe frontiera maritimă cu Lituania şi Finlanda în Marea Baltică. Rusia intenţionează să schimbe coordonatele geografice în apropierea insulelor Sommers, Jahi, Rodsher, Malyi Tyuters, Vigrund şi Gogland, precum şi a capului nordic de pe râul Narva, lângă graniţa de stat cu Finlanda.  În modificările propuse, Rusia a reconsiderat, de asemenea, zonele din apropierea diviziunilor Curonian şi Vistula şi a Capului Taran de la graniţa cu Lituania. Coordonatele geografice valide, stabilite printr-un decret al Consiliului de Miniştri al URSS în 1985, "nu corespund pe deplin situaţiei geografice actuale", se arată în document. (Kyiv Independent)
 • Pentagonul acuză Rusia că a lansat un satelit ce ar putea ataca alţi sateliţi. Departamentul Apărării a transmis că pe 16 mai, Rusia a lansat un satelit pe orbită joasă a Pământului despre care Pentagonul consideră că este o „armă de contramăsuri”, aparent capabilă să atace sateliţii. Rusia a desfăşurat un „nou tip de armă spaţială” pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului SUA. (Mediafax)
 • Statele UE au aprobat marţi prima lege majoră din lume pentru inteligenţa artificială. Legea interzice aplicaţiile AI care sunt considerate ”inacceptabile” în ceea ce priveşte nivelul de risc. Astfel de aplicaţii prezintă aşa-numitele sisteme de ”scorare socială” care clasifică cetăţenii pe baza agregării şi analizei datelor lor, a politicii predictive şi a recunoaşterii emoţionale la locul de muncă şi în şcoli. (News)
 • Lituania cumpără din Germania tancuri Leopard şi sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T. Lituania a decis să cumpere tancuri Leopard fabricate în Germania şi sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T, a declarat marţi ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas. (G4Media)
 • Zelenski cere din nou două sisteme PATRIOT pentru Harkov. România trebuie să decidă în CSAT dacă va trimite o baterie PATRIOT Ucraina, aşa cum au discutat preşedintele Iohannis cu Biden. (Mediafax)
 • Consiliul Europei recomandă Georgiei abrogarea legii cu privire la „influenţa străină”, supranumită „legea rusească”. Consiliul Europei a „recomandat cu tărie” marţi Georgiei să abroge controversata sa lege cu privire la „influenţa străină”, a cărei adoptare de către parlament a generat ample manifestaţii în ţară. Georgia este unul din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, instituţie cu sediul la Strasbourg care monitorizează respectarea drepturilor omului pe continent. Potrivit uneia din comisiile instituţiei, Comisia de la Veneţia, „restricţiile impuse de această lege drepturilor la libertatea de expresie, la libertatea de asociere şi la respectarea vieţii private sunt incompatibile cu condiţiile stricte stabilite de Convenţia europeană a drepturilor omului”, a indicat Consiliul Europei într-un comunicat. (G4Media)
 • Un britanic acuzat că a spionat pentru China a fost găsit mort în parc. Poliţia spune că decesul este inexplicabil. Un fost angajat al Marinei britanice, Matthew Trickett, în vârstă de 37 de ani, care a fost acuzat de spionaj pentru China şi care fusese eliberat pe cauţiune a fost găsit mort într-un parc din Maidenhead. (Hotnews)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Astăzi se deschide la Bucureşti expoziţia de tehnică militară BSDA 2024, cel mai mare eveniment regional dedicat apărării şi securităţii, la care participă peste 400 dintre cei mai mari producători globali de tehnică militară, din mai mult de 30 de state. România este interesată de avioane F-35, maşini blindate 4x4, maşini de luptă a infanteriei, obuziere autopropulsate de 155 mm, sisteme de rachete antiaeriene. (Mediafax)
 • Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, despre bruiajul ruşilor în Estul României: Ne preocupă, nu ne dorim aşa ceva, monitorizăm, dar este felul în care Rusia se comportă în regiune de multă vreme. Navigaţia maritimă are cel mai mult de suferit. (News)
 • Escadrila 48 de la Câmpia Turzii, operaţională anul viitor. Piloţii au început zborurile pe cele 6 avioanele F-16 din Norvegia primite, următoarele 10 vor veni până la finalul anului. (TVR)