22 iulie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 22 iulie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 15.000 de persoane. În total, peste 4,9 milioane s-au vaccinat, peste 4,7 milioane cu schema completă.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 102 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 2 decese, iar la ATI sunt internate 38 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Soluţie pentru controversatul proiect Nord-Stream 2. Administraţia Joseph Biden şi Guvernul Angela Merkel au ajuns la un acord privind proiectul gazoductului Nord Stream 2, care va face legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică, a anunţat Victoria Nuland, subsecretar de stat american pentru afaceri politice. Acordul va conţine garanţii privind protejarea Ucrainei. Ucraina este nemulţumită şi a trimis o notă de protest. (Mediafax)
  • UE respinge solicitarea Marii Britanii de renegociere a Acordului Brexit. Uniunea Europeană este de acord cu ideea găsirii de soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei din Irlanda de Nord, dar nu va accepta renegocierea Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit, a declarat miercuri după-amiază Maroš Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei Europene. (Mediafax)
  • Marocul respinge acuzaţiile privind spionarea unor oficiali din Franţa. Guvernul Marocului a respins vehement acuzaţiile privind implicarea în activităţi de spionaj, pe fondul informaţiilor privind potenţiale operaţiuni de monitorizare a unor oficiali francezi, inclusiv a preşedintelui Emmanuel Macron. „Respingem categoric aceste acuzaţii mincinoase şi lipsite de fundament", a transmis miercuri Guvernul de la Rabat. (Mediafax)
  • Israelul a atacat ţinte Hezbollah în Siria. Israelul a lansat mai multe rachete împotriva unor depozite ale Hezbollah, din provincia siriană Homs. Atacul de astăzi este al doilea din această săptămână. (AP)
  • Pentagon: talibanii controlează 213 din cele 419 districte ale Afganistanului. Declaraţia a fost făcută de generalul Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite. Acesta a precizat că retragerea trupelor americane a ajuns la 95% şi se va termina până la finalul lunii august. Generalul Milley a completat că în continuare vor fi testate lidershipul şi dorinţa de luptă ale administraţiei şi armatei afgane. (Pentagon)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Stare de alertă în Sectorul 1. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 cere Prefecturii Bucureşti să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situaţiei sanitare generate de necolectarea gunoiului, a anunţat miercuri Primăria Sectorului 1. (Mediafax)
  • Creşte numărul focarelor de pestă porcină. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că în ultima săptămână, odată cu încălzirea vremii, numărul focarelor de pestă africană a crescut, fiind înregistrate 50 de focare în 15 judeţe din ţară. În prezent, în România sunt 170 de focare. (Mediafax)
  • Bucureştiul va rămâne fără un sfert din locuitori. Capitala va avea doar 1,4 milioane de locuitori în 2050, faţă de 1,8 milioane, cât avea în statistici în 2020, arată datele Eurostat. „Vom avea scădere naturală, pentru că natalitatea este foarte scăzută şi vom avea scădere prin migraţie externă, dar şi multă scădere prin migraţie internă. Sunt mulţi care pleacă din Bucureşti în jurul Bucureştiului, de aceea Ilfovul este într-o situaţie atât de benefică, iar aici populaţia va creşte“, a explicat profesorul Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice „Vladimir Trebici“ al Academiei Române. (Aleph News)