22 februarie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 22 februarie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia

Coronavirus şi vaccinuri

 • Situaţia vaccinării în România: Peste 800.000 de români s-au vaccinat (576.126 cu ambele doze). În ultimele 24 de ore s-au vaccinat aproape 30.000 (13.354 cu ambele doze).
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.419 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 52 de decese, iar la ATI sunt internaţi 968 de persoane.
 • Începe vaccinarea personalului din învăţământ. Ministerul Educaţiei a transmis un comunicat în care arată că este posibil ca vaccinarea prioritară a personalului din sistemul de învăţământ să demareze chiar în această săptămână, o decizie în acest sens urmând a se lua luni.
 • Ministerul Sănătăţii se pregăteşte pentru valul 3 al pandemiei. Ministerul Sănătăţii se pregăteşte pentru un val 3 al pandemiei în România, estimând că există o foarte mare probabilitate ca tulpina britanică a coronavirusului, dar şi cea sud-africană să înceapă să se răspândească intens, arată Digi24. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat la postul TV menţionat mai sus că sunt experţi care spun că acest val 3 îşi va face simţită prezenţa în România la sfârşitul lunii martie - începutul lunii aprilie.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Franţa nu are loc în Marea Chinei de Sud. Avertizarea vine de la publicaţia chinamil.com care critică decizia Franţei de a se alătura alianţei militare creată de Statele Unite, Japonia, Australia şi India, pentru a menţine libertatea de navigaţie în regiune, după ce China a revendicat mare parte din apele din Marea Chinei de Sud. Franţa a avut un submarin în regiune şi o navă de sprijin logistic, iar anul acesta intenţionează să trimită o navă de asalt amfibiu din clasa Mistral şi o fregată.
 • Avion militar prăbuşit în Mexic. Şase persoane şi-au pierdut viaţa duminică după ce un avion militar s-a prăbuşit în estul Mexicului, informează luni dpa. Aeronava Learjet 45 s-a prăbuşit în timpul decolării de pe aeroportul El Lencero din municipalitatea Emiliano Zapata, în statul Veracruz.
 • Algeria. Preşedintele Abdelmadjid Tebboune a dizolvat, duminică, Adunarea populară naţională şi a remaniat guvernul pentru a crea condiţii pentru alegeri anticipate.
 • Reuniune a Consiliului de Securitate ONU. La iniţiativa premierului britanic Boris Johnson, Consiliului de Securitate ONU organizează, marţi, un summit pentru a discuta despre implicaţiile schimbărilor climatice asupra păcii în lume.
 • Atentat eşuat în Libia. Ministrul de Interne din Libia, Fathi Bachagha, a scăpat, duminică, dintr-o tentativă de asasinat, pe o autostradă din apropierea capitalei Tripoli. Persoane dintr-o maşină blindată a deschis focul asupra maşinii demnitarului. Un agent de securitate a fost rănit, iar un atacator ucis şi doi arestaţi, arată AP.

 

Apărarea şi securitateaRomâniei

 • Ministrul de Externe participă la o reuniune a UE. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu participă, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care va avea loc la Bruxelles. Agenda activităţii include discuţii privind relaţiile Uniunii Europene cu Rusia, situaţia din Hong Kong, elaborarea busolei strategice a UE, precum şi un dialog prin video-conferinţă cu noul secretar de stat al SUA, Antony Blinken.
 • Risc de incendiu la Institutul „Marius Nasta”. O degajare de fum la unitatea mobilă ATI a dus la alertarea echipelor de intervenţie, duminică seara. incidentul nu s-a soldat cu un incendiu, nimeni nu a fost rănit şi pacienţii au fost mutaţi.
 • Minerii din Valea Jiului ameninţă cu greva foamei. Minerii care s-au blocat în subteran la mina Lupeni ameninţă că intră în greva foamei, conform Mediafax. Astăzi sunt programate, la Bucureşti, negocieri cu liderii de sindicat, la ministerele Energiei şi Muncii.
 • 22 Februarie – Ziua Mondială a Cercetăşiei. Peste 40 de milioane de copii şi tineri, din aproximativ 200 de state şi teritorii, practică această formă de pregătire. În România sunt peste 3500 de cercetaşi, organizaţi în 79 de filiale aflate în 31 de judeţe, ce derulează săptămânal activităţi în comunitate, sub îndrumarea atentă a 800 de voluntari adulţi, arată scout.ro.