21 septembrie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 21 septembrie 2023

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina, ziua 575. Ucraina atacă Crimeea cu mai multe valuri de drone, fiind lovit şi un comandament al Flotei ruse la Marea Neagră. Rusia susţine că 19 drone au fost doborâte. Nou pachet de ajutor militar din partea SUA, de 325 milioane dolari, fără rachete ATACMS. Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki: nu vom mai trimite arme Ucrainei din cauza disputelor privind cerealele. Rusia a atacat Ucraina peste noapte cu 24 de drone. Zelenski se întâlneşte astăzi cu Biden la Casa Albă. (Kyiv Independent)
  • Azerbaidjanul a pus capăt tensiunilor de 30 de ani din Karabah şi a restabilit suveranitatea asupra enclavei într-un conflict fulger de o zi. Astăzi se discută planul de intagrare a provinciei în baza Constituţiei azere. Un război care mocneşte de peste 30 de ani s-a încheiat într-o zi. Azerbaidjanul a cucerit toată regiunea Nagorno-Karabah, recunoscută internaţional ca azeră, cu acordul Moscovei. (MAS)
  • Iranul critică acordul dintre Israel şi Arabia Saudită: un pumnal în spatele palestinienilor. Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat miercuri seară la New York că o eventuală normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită ar constitui o trădare a cauzei palestiniene. (Agerpres)
  • Maia Sandu: Majoritatea moldovenilor vor menţinerea neutralităţii ţării, pentru că se tem de un atac al Rusiei. Maia Sandu spune că în prezent Ucraina este cea care ţine în siguranţă Republica Moldova şi crede că atunci când Kievul va câştiga războiul, ar putea exista o situaţie geopolitică oportună pentru a rezolva conflictul transnistrean, ceea ce ar facilita şi aderarea Chişinăului la UE. (Hotnews)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Vrancea: Explozie urmată de incendiu pe şantierul Autostrăzii Moldova. A luat foc o magistrală de gaz. Patru muncitori au murit şi alţi cinci au fost răniţi. Două victime cu arsuri, transportate la Bucureşti. (News.ro)
  • Acord între România şi Austria privind preluarea solicitanţilor de azil. Guvernul a aprobat, miercuri, un acord administrativ între Ministerul Afacerilor Interne al României şi Ministerul Federal de Interne al Republicii Austria menit să simplifice şi să reducă durata procesării cererilor de preluare sau reprimire a solicitanţilor de azil. (Agerpres)
  • Poliţiştii protestează la Ministerul Muncii şi Guvern. Un protest al membrilor Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual va avea loc joi la Ministerul Muncii, de unde participanţii vor pleca în marş spre Guvern. (Agerpres)
  • Iohannis, după întâlnirea cu Zelenski şi von der Leyen: „Am găsit soluţii atât pentru tranzitul cerealelor ucrainene cât şi pentru a gestiona exportul spre România. Este vorba de un sistem de autorizare a acestor exporturi”. (G4Media)
  • O persoană a fost rănită în explozia navei Seama din rada portului Sulina. Ciolacu: Ipoteza unei mine pare să fie „mai aproape de adevăr”. (Mediafax)