21 mai 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 21 mai 2024

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina

 

Evenimente politico-militare globale

  • Războiul din Ucraina. Lupte puternice pentru oraşul Vovchansk din Harkov, unde Ucraina controlează 60% din localitate. Ţările de Jos trimit Ucrainei 207 blindate. Secretarul Consiliului de securitate al Ucrainei, Oleksandr Lytvynenko: Ucraina înţelege că războiul se va termina prin negocieri, dar nu vrem un acord de doi ani, ca Rusia să-şi refacă armata, vrem o pace durabilă. (Kyiv Independent)
  • Războiul Israel-Hamas. Biden: Campania Israelului din Gaza nu este genocid. Netanyahu a criticat decizia procurorului Karim Khan de la Curtea Internaţională de Justiţie de a cere mandat de arestare pentru liderii Hamas, dar şi ai Israelului. (Times of Israel)
  • Marţi au loc funeraliile pentru preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, şi ceilalţi opt ocupanţi ai elicopterului prăbuşit duminică. Nicio ţară UE nu a transmis condoleanţe, în timp ce Erdogan a anunţat o zi de doliu pentru „dragul meu coleg şi frate”. (MAS)
  • Rusia a confiscat activele mai multor companii occidentale. Kremlinul a confiscat activele unor companii occidentale din Rusia prin decrete semnate de preşedintele Vladimir Putin şi ordine judecătoreşti legate de procese pentru proiecte oprite sau fonduri blocate pe fondul sancţiunilor occidentale. (News)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Un avion F-35 a aterizat la Aeroportul Băneasa. Va participa, în premieră, la Black Sea Defense and Aerospace, cea mai mare expoziţie militară din regiune, care va avea loc la Bucureşti, în perioada 22-24 mai. România urmează să semneze achiziţia a trei escadrile de avioane F-35, cel mai scump program de înzestrare a Armatei Române, de 6 miliarde şi jumătate de dolari. (TVR)
  • Ciolacu a ajuns la Ankara. Vrea să semneze un acord cu Erdoğan ca românii să nu mai aibă nevoie de paşaport când călătoresc în Turcia. Premierul Marcel Ciolacu, însoţit de o delegaţie de miniştri, va face, marţi, o vizită oficială la Ankara, la invitaţia preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan. În anul 2023, comerţul bilateral s-a ridicat la peste 10 miliarde de dolari. (G4Media)
  • Garda de Mediu: În urma incendiului din Portul Constanţa au fost degajate în atmosferă emisii poluante. Au ars şi 500 de kilograme de substanţe periculoase. Societatea a fost amendată cu 15.000 de lei. (News)
  • Descinderi în Timişoara la traficanţii de droguri: 24 de mandate de percheziţie domiciliară. Mai multe percheziţii au loc marţi, 21 mai 2024, în Timişoara, la traficanţii de droguri de risc şi mare risc. 16 persoane sunt bănuite că au comercializat, în mod repetat, canabis, cocaină şi substanţe psihoactive către consumatori. (Adevărul)