21 iulie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 21 iulie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: MApN

Coronavirus şi vaccinuri

  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 16.000 de persoane. În total, peste 4,8 milioane s-au vaccinat, peste 4,7 milioane cu schema completă.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 95 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 3 decese, iar la ATI sunt internate 36 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Cipru. Preşedintele turc a declarat, marţi, în timpul unei vizite în Ciprul de Nord, ataşamentul pentru soluţia cu două state şi a acuzat guvernul cipriot-grec de "necinste" în soluţionarea divizării insulei mediteraneene. Insula mediteraneană este divizată de când treimea sa de nord a fost invadată de Turcia în 1974, iar UE nu este de acord cu soluţia a două state. (Agerpres)
  • Macron spionat de Maroc. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, fostul prim-ministru Edouard Philippe şi alţi membri ai Administraţiei de la Paris au fost vizaţi de potenţiale operaţiuni de monitorizare a telefoanelor de către serviciile secrete din Maroc, cu ajutorul sistemului software Pegasus, produs de o firmă israeliană. (Mediafax)
  • Marea Britanie respinge planul de negociere post-Brexit al UE asupra Gibraltarului. Guvernul de la Londra cere Uniunii Europene să „regândească” planul publicat privind negocierile post-Brexit asupra Gibraltarului, pe motiv că „subminează suveranitatea britanică” asupra acestui teritoriu. (Digi 24)
  • Belarus deschide graniţele pentru migranţi către UE. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat marţi că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în faţa afluxului de migranţi ilegali, în condiţiile în care blocul comunitar a impus Belarusului sancţiuni care-i afectează economia. (Digi 24)
  • SUA bombardează jihadişti în Somalia. Pentagonul a transmis că marţi a executat primul bombardament în Somalia, din timpul Administraţiei Biden, asupra grupării Shabaab, afiliată Al-Qaeda. (Reuters)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Ceremonie militară cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan. Parada militară de astăzi de la Arcul de Triumf începe cu primirea onorului de către preşedintele Klaus Iohannis şi rostirea numelui celor 27 de militari decedaţi în misiune. Înainte de defilarea detaşamentelor, preşedintele Iohannis va depune o coroană de flori la Arcul de Triumf şi va decora drapelele de luptă ale unităţilor militare participante la misiuni în Afganistan.