21 ianuarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 21 ianuarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: MApN
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 15.000 de persoane. În total, peste 8,04 milioane s-au vaccinat, peste 7,93 milioane cu schema completă, din care peste 2,26 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 19.105 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 39 decese, iar la ATI sunt internate 547 persoane. (Comunicat)

 

Evenimente politico-militare globale

 • SUA acuză Rusia că vrea să preia controlul asupra instituţiilor guvernamentale din Ucraina. „Rusia le-a ordonat serviciilor secrete să recruteze actuali şi foşti oficiali guvernamentali ucraineni pentru a pregăti preluarea controlului asupra Guvernului Ucrainei şi a infrastructurii esenţiale cu o forţă de ocupaţie rusă", a anunţat joi Departamentul american al Trezoreriei, care a sancţionat persoane implicate în aceste activităţi. (Mediafax)
 • Blinken se întâlneşte cu Lavrov, vineri, la Geneva. Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni vineri la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a căuta să obţină o „ieşire diplomatică” din criza între Rusia şi Ucraina. 130.000 de militari ruşi sunt pregătiţi să invadeze Ucraina. (AFP)
 • Spania vrea să trimită nave militare în Regiunea Mării Negre. Spania a luat decizia să trimită două nave de război care să se alăture forţelor navale NATO din Mediterana şi Marea Neagră, pe măsură ce tensiunea în regiune creşte din cauza poziţionării armatei ruse la graniţa cu Ucraina, a declarat joi ministrul Apărării, Margarita Robles. (Aleph News)
 • Franţa dislocă o grupare navală condusă de un portavion în Marea Mediterană. În cadrul operaţiei Clemenceau 22, care începe în februarie, marina franceză va disloca portavionul Charles de Gaulle (R91), alături de alte nave, în Marea Mediterană. (AFP)
 • ONU combate negarea Holocaustului într-o nouă rezoluţie. Naţiunile sunt încurajate să conserve siturile care au servit cândva drept lagăre ale morţii pentru a păstra vie memoria ororilor. ONU, prin noua sa rezoluţie, îndeamnă statele membre să ofere programe educaţionale despre Holocaust. Şase milioane de evrei au murit în Holocaust, campania Germaniei naziste de eradicare a populaţiei evreieşti din Europa. (Mediafax)
 • Israelul cumpără trei submarine din Germania cu 3 miliarde de euro. Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a anunţat, joi, intenţia de a cumpăra trei submarine „Dakar” realizate de compania Thyssenkrupp, pentru trei miliarde de euro, din care 850 milioane vor fi investiţi în firme din Israel. Primul submarin va fi livrat peste nouă ani. (Defense Post)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Ministrul Apărării spune că România nu va fi implicată în eventualul război Rusia-Ucraina. „Pentru cei care sunt îngrijoraţi - în primul rând, NATO, aşa cum a anunţat Secretarul General Stoltenberg, nu va reacţiona, indiferent de ceea ce se întâmplă la graniţa Ucrainei. Nu va reacţiona militar, pentru că este clar că Ucraina nu este membru NATO, iar tratatul nord-atlantic arată că nu reacţionează militar decât dacă sunt ameninţate ţări care sunt în NATO”, spune la TVR Vasile Dîncu. (Mediafax)
 • Aurescu cere să vină cât mai curând militari aliaţi în România. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, că prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic ar trebui să se producă cât mai curând, arătând şi că anunţurile preşedinţilor SUA şi Franţei au şi un rol important de descurajare în contextul actual de securitate. (Agerpres)
 • Miting la Guvern al reprezentanţilor din industria aluminiului. Sindicatele din industria aluminiului organizează vineri, între orele 11:00-13:00, un miting de protest în faţa Guvernului, principalul motiv fiind "situaţia gravă" cu care se confruntă sectorul ca urmare a achiziţionării de energie electrică şi gaze la preţuri exorbitante, fapt care conduce la închiderea de capacităţi de producţie. (Agerpres)
 • Greva declanşată de STB continuă şi vineri. Greva declanşată de sindicaliştii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă şi vineri, şoferii refuzând să scoată pe traseu autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele, deşi tribunalul Bucureşti a suspendat joi greva şi a decis reluarea imediată a activităţii în transportul public din Capitală. (Agerpres)