21 ianuarie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 21 ianuarie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: twitter

Coronavirus şi vaccinuri

 • UE începe verificarea vaccinului rusesc. Rusia a solicitat autorizarea vaccinului Sputnik V împotriva COVID în UE, a anunţat miercuri fondul suveran rus de investiţii, care a participat la dezvoltarea serului, potrivit Mediafax. Agenţia Europeană a Medicamentului a spus că va comunica mai multe când va începe verificarea vacinului.
 • Ungaria aprobă vaccinul rusesc Sputnik V. Organismul ungar de reglementare în sectorul sanitar a aprobat vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V, a relatat miercuri portalul Index.hu, citând surse neprecizate, scrie Reuters.
 • UE recunoaşte testele rapide. Liderii europeni au ajuns, miercuri, la un acord pentru recunoaşterea reciprocă a testelor rapide pentru COVID-19.
 • În România, peste 38.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 miercuri. Aproape 3.200 au făcut doza de rapel.
 • Casierii din bănci şi supermarcheturi intră la vaccinare în etapa IIIA. Persoanele care lucrează în mediul privat şi care intră în legătură directă cu mulţi cetăţeni vor fi incluse în etapa III A de vaccinare, a anunţat miercuri premierul Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern. El a detaliat că printre aceştia sunt şi casierii din bănci şi supermacheturi. Referitor la începerea acestei perioade, a spus că va fi devansată şi va porni destul de repede.
 • Se relaxează restricţiile în Bucureşti. Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei, a anunţat miercuri seară, conform ZF, că dacă rata de infectări în Bucureşti rămâne sub 3 la mia de locuitori, restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele şi sălile de jocuri de noroc se vor deschide, sâmbătă, în limita a maxim 30% din capacitatea unităţii.

 

Evenimente politico-militare globale

 • SUA revin în Acordul de la Paris şi rămân în OMS. Preşedintele american Joe Biden a semnat miercuri, la doar câteva ore după preluarea funcţiei, 17 ordine executive, printre care pe cel vizând revenirea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, blocarea deciziei de retragere din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar şi oprirea construirii zidului de la graniţa cu Mexicul şi protejarea tinerilor imigranţi, informează Reuters şi AFP. UE a salutat decizia.
 • Apropiaţii lui Trump, sancţionaţi de China. China a impus sancţiuni pentru 28 de americani, inclusiv fostul secretar de stat Mike Pompeo pentru „acţiuni nebuneşti cu interferenţe grave în afacerile interne ale Chinei”, a declarat ministerul chinez de externe în primele ore ale zilei de joi, ora Beijingului, relatează Reuters.
 • Bulgaria renunţă la construirea centralei nucleare de la Belene. Guvernul Bulgariei a decis miercuri să construiască un nou reactor la actuala centrală nucleară de la Kozlodui, abandonând de facto proiectul celei de-a doua centrale nucleare la Belene, transmite AFP.
 • Victime în urma exploziei din Madrid. Trei persoane au murit şi opt au fost rănite în urma exploziei unui bloc de locuinţe din Madrid. Poliţia nu a oferit informaţii despre cauza deflagraţiei.
 • Elicopter militar american prăbuşit în statul New York. Trei militari din Garda Naţională au murit în urma prăbuşirii unui elicoper UH-60 echipat pentru evacuare medicală, ce decolase de pe aeroportul Rochester.

 

Apărarea şi securitatea României

 • Avem bani puşi deoparte de UE, dar este nevoie de reforme. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat că banii de la Uniunea Europeană care vor fi alocaţi României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă "nu sunt fonduri europene obişnuite, nu merg pe regulamentele de coeziune", iar tot ce trebuie să facă ţara noastră este să propună o serie de "reforme, (...) ţinte bianuale" pe care să le raporteze Comisiei Europene pentru a beneficia de aceste sume, Agerpres.
 • Se desfiinţează SIIJ. Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un memorandum care prevede, printre altele, ca până la finalul lunii februarie să fie adoptat de către Executiv proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, informează Agerpres.
 • Românii primesc cel mai bun preţ la energie electrică. ANRE a decis că românii vor primi de la furnizorul de energie electrică cel mai bun preţ, fără abonament, până la 30 iunie, anunţă Digi24.