21 aprilie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 21 aprilie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia

Coronavirus şi vaccinuri

 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 87.000 de persoane (peste 27.000 cu ambele doze). În total, peste 2,7 milioane s-au vaccinat, peste 1,6 milioane cu ambele doze.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.931 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 237 decese, iar la ATI sunt internate 1.432 de persoane.
 • Începe vaccinarea în centrele mobile. Vaccinarea anti-COVID prin centrele mobile, cu personal de la MApN, începe miercuri, conform unui anunţ făcut de preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2, colonelul doctor Valeriu Gheorghiţă.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Rusia şi Statele Unite se acuză reciproc de acţiuni destabilizatoare în zona Mării Negre. Departamentul de Stat: „SUA exprimă preocupări profunde în legătură cu planurile Rusiei de a bloca intrarea navelor străine în zone din Marea Neagră". Serghei Şoigu: „Statele Unite şi NATO continuă activităţile destabilizatoare în spaţiul aerian şi în apele Mării Negre".
 • Preşedintele Urainei îl invită pe Putin la negocieri de pace. Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, îl invită pe omologul său rus Vladimir Putin la o întâlnire în regiunea Donbas din estul Ucrainei pentru discuţii privind încetarea conflictului de acolo şi relaxarea tensiunilor dintre cele două state, relateză Reuters.
 • SUA îndeamnă la un Acord de pace între Serbia şi Kosovo. Recunoaşterea mutuală între Serbia şi Kosovo este soluţia care se va afla în centrul unui viitor acord de pace între cele două părţi, este de părere preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, într-o scrisoare trimisă preşedintei din Kosovo, Vjosa Osmani, recent aleasă în funcţie, conform Euronews, notează Digi24.
 • Cehia îndeamnă statele UE şi NATO să expulzeze agenţi ruşi. Guvernul Cehiei le cere statelor membre ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice să dea dovadă de solidaritate cu Praga în criza cu Rusia, inclusiv să expulzeze agenţi ai serviciilor ruse de informaţii, conform unei declaraţii a ministrului de Externe, Jan Hamacek. Cehia a dispus, sâmbătă, expulzarea a 18 diplomaţi ruşi acuzaţi de activităţi de spionaj, alături de agenţi militari GRU, ce ar fi fost implicaţi inclusiv în exploziile de la depozitele din Vrbětice, în 2014, unde au murit două persoane.

 

Apărarea şi securitatea României

 • Pilotul avionului care s-a prăbuşit în judeţul Mureş a fost transferat la un spital din Bucureşti. Starea locotenent-comandorului Andrei Criste este stabilă, ceea ce a permis transferul la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti, marţi seara, cu un avion C-130 Hercules, a anunţat MApN.
 • Acord în Coaliţie, Florin Cîţu rămâne premier. Conform unui act adiţional la Acordul de guvernare, semnat marţi seară de cele trei partide aflate la guvernare (PNL, USR PLUS şi UDMR), astăzi la ora 12.00, USR PLUS va propune un nou ministru al Sănătăţii, punând punct crizei politice, au anunţat liderii celor trei partide. Completarea la acord prevede ca cererea de revocare a unui ministru să fie trimisă preşedintelui de către premier după informarea prealabilă a formaţiunii politice care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare făcută de premier.
 • Comisia Europeană monitorizează respectarea legislaţiei în România. Ursula von der Leyen a răspuns scrisorii liderului PSD Marcel Ciolacu, printr-un mesaj scris, în care îi transmite că monitorizează, cu atenţie, evoluţiile legate de respectarea legislaţiei în toate statele membre, inclusiv în România.
 • Klaus Iohannis şi Maia Sandu, discuţie la Palatul Cotroceni. Cei doi preşedinţi au stabilit că obiectivul principal al cooperării rămâne asigurarea dezvoltării sustenabile a Republicii Moldova şi conectării sale ireversibile la spaţiul european.