20 septembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 20 septembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 7.000 de persoane. În total, peste 5,3 milioane s-au vaccinat, peste 5,2 milioane cu schema completă.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.817 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 58 decese, iar la ATI sunt internate 849 persoane.
 • Certificatul verde devine obligatoriu dacă incidenţa depăşeşte 3 la mie. Certificatul verde Covid devine, de luni, obligatoriu în localităţile unde incidenţa cazurilor de coronavirus este între 3 şi la 6 la mia de locuitori, pentru accesul la restaurante, spectacole, evenimente private etc. (Mediafax)

 

Evenimente politico-militare globale

 • Alegeri în Rusia pentru Duma de Stat. Partidul Rusia Unită ( a obţinut 47%), care îl susţine pe Vladimir Putin, şi Partidul Comunist (a obţinut 21%) sunt pe primele locuri în scrutinul parlamentar din Rusia, în urma numărării a aproape 62 procente din voturi. (Mediafax)
 • Avion militar prăbuşit în SUA. O aeronavă de antrenament a marinei,T-45C Goshawk, s-a prăbuşit, duminică, în localitatea Lake Worth, din statul Texas, distrugând câteva locuinţe. Cei doi piloţi s-au catapultat, unul fiind rănit destul de grav, iar la sol nu au fost victime. (AP)
 • Scandalul submarinelor. Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a anulat, duminică, o întâlnire cu omologul său britanic, Ben Wallace, după ce Australia a renunţat la contractul pentru 12 submarine franceze şi s-a alăturat pactului AUKUS (Australia, UK, SUA). (AFP)
 • Talibanii le-au cerut femeilor să nu mai meargă la serviciu. Primarul din Kabul le-a cerut femeilor din sectorul bugetar să nu mai meargă la serviciu. Interdicţia poate fi încălcată doar dacă nu există bărbaţi care pot înlocui munca femeilor. (Reuters)
 • Liderii lumii se strâng în SUA. Mai mulţi lideri ai lumii vor participa, în zilele de 21 şi 22 septembrie, la cea de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care va avea loc la New York. (Reuters)
 • Franţa nu vrea mercenari ruşi în Mali. Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a discutat, duminică, cu junta militară care a preluat conducerea în această ţară, pentru a-i convinge pe liderii militari să renunţe la aducerea în ţară a mercenarilor ruşi. Franţa conduce o misiune internaţională în Mali, de luptă împotriva teroriştilor. (Reuters)
 • Migranţi morţi la graniţa Poloniei cu Belarus. Corpurile a trei migranţi au fost găsite, duminică, la graniţa dintre cele două state, conform declaraţiei premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki. Acesta a precizat că Ministerul de Interne va analiza dacă sunt legături între aceste evenimente şi provocările Belarusului. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • România nu recunoaşte scrutinul din Crimeea şi regretă organizarea celui din Transnistria. MAE român a anunţat că nu recunoaşte scrutinul organizat de Rusia în Crimeea deoarece România nu a acceptat anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea. De asemenea, MAE nu este de acord cu organizarea alegerile pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse din Transnistria. (Mediafax)
 • Sistemul de urgenţă primeşte bani europeni. Departamentul Pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a accesat aproape 700 de milioane de euro în ultimul an, bani cu care au fost achiziţionate avioane, elicoptere, ambulanţe, dar şi autospecialele pentru stingerea flăcărilor. (Digi24)