20 noiembrie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 20 noiembrie 2023

Florin Jipa

Sursă foto: IDF
Evenimente politico-militare globale
 • Războiul din Ucraina, ziua 635. Au fost identificaţi 37.052 de militari ruşi ucişi în Ucraina, prin surse deschise, din anunţurile din presă, dar se presupune că numărul este mai mare. Vremea ploioasă a redus manevra trupelor şi intensitatea luptelor. (Mediafax)
 • Războiul Israel-Hamas, ziua 45. Israelul şi Hamas sunt pe punctul de a stabili un armistiţiu de 5 zile pentru eliberarea a 50 de femei şi copii ţinuţi ostatici în Gaza. Israelul a arătat imagini cu ostatici şi tuneluri în spitalul Al Shifa şi a afirmat că o femeie militar, de 19 ani, a fost executată în incinta spitalului. Iranul i-a cerut Rusiei o implicare mai mare în Orientul Mijlociu. (Mediafax)
 • Rebeli houthi din Yemen au capturat în Marea Roşie o navă pe care erau şi marinari români. Rebelii houthi au afirmat că au capturat o navă în zona respectivă, au descris-o ca fiind israeliană. Membrii echipajului navei sunt din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România şi Mexic. Israelul spune că nava cargo Galaxy Leader este deţinută de britanici şi operată de japonezi. Japonia a cerut Iranului sprijin pentru eliberarea navei. (News)
 • Javier Milei este noul preşedinte al Argentinei. El se autointitula „regele junglei'' şi etala un fierăstrău electric în timpul campaniei electorale. Economistul ultraliberal Javier Milei (53 ani) va fi următorul preşedinte al Argentinei după ce a câştigat duminică turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. (Hotnews)
 • Turul doi al alegerilor locale din R. Moldova s-a încheiat. Partidul pro-european al Maiei Sandu nu a câştigat niciun municipiu. Partidul de guvernământ din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate, al preşedintei Maia Sandu, nu a câştigat niciun mandat de primar în cele 11 municipii ale ţării în care au avut loc alegeri locale. (Digi24)
 • O navă din Turcia şi întreg echipajul au fost daţi dispăruţi în Marea Neagră, după furtuna violentă de duminică. Nava Kafkametler, sub pavilion turcesc, cu 12 marinari la bord, transporta transporta ferosiliciu din portul Temriuk din Rusia către Aliaga din Turcia. În ultima sa comunicare cu autorităţile turce, căpitanul a declarat că nava pluteşte în derivă spre un dig din largul coastei Eregli. (Digi24)
 • Un distrugător chinez a rănit un marinar de pe o fregată din Australia. Premierul Australiei, Anthony Albanese, a calificat incidentul drept „neprofesional şi periculos”. Fregata a notificat nava chineză să nu se apropie deoarece desfăşoară o misiune de scufundare, în zona economică exclusivă a Japoniei, deoarece o plasă de pescuit s-a prins de elice, dar notificarea nu a fost respectată. (Reuters)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Preşedintele Klaus Iohannis îşi începe luni vizita în Republica Cabo Verde. Preşedintele Klaus Iohannis face, în perioada 14-23 noiembrie 2023, o serie de vizite în Africa: vizite de stat în Republica Kenya, Republica Unită Tanzania şi Republica Cabo Verde şi vizită oficială în Republica Senegal (Hotnews)
 • Doi dintre suspecţii uciderii omului de afaceri din Sibiu au fost prinşi în Irlanda de Nord şi Scoţia. Pe 6 noiembrie, omul de afaceri Adrian Kreiner a fost bătut şi jefuit în propria casă. Hoţii i-au furat ceasuri în valoare de 200.000 de euro, însă nu au luat şi banii care erau în casă, potrivit procurorilor. În casă mai erau iubita şi fiica omului de afaceri, însă acestea nu au fost lovite. (Hotnews)
 • Deputaţii votează luni Legea pensiilor, document adoptat săptămâna trecută de către Senat. Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii va fi dezbătut, luni, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, dacă va fi emis la timp Raportul comisiei de specialitate. (News)
 • Primarul Vergil Chiţac: O furtună de o asemenea violenţă nu cred că a fost vreodată în Constanţa. Municipiul Constanţa a fost sâmbătă seara, dar şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, sub avertizări cod roşu de ploi şi de vânt puternic, rafalele depăşind peste 100 de km/h. (Gândul)
 • Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă a fost resincronizată la Sistemul Energetic Naţional. Sebastian Burduja: „Problemele apărute au fost locale”. (Gândul)