20 mai 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 20 mai 2024

Florin Jipa

Sursă foto: Preşedintele Iranului şi alţi oficiali decedaţi în accidentul de elicopter

 

Evenimente politico-militare globale

  • Războiul din Ucraina. Zelenski: Ucraina rezistă în Doneţ şi Harkov. Kievul a doborât toate cele 29 drone lansate de Rusia noaptea trecută. Marea Britanie a livrat Ucrainei 100 de rachete cu rază lungă Storm Shadow. Rusia a mai pierdut o navă în Marea Neagră, vânătorul de mine Natya. (Kyiv Independent)
  • Războiul Israel-Hamas. Israelul a construit o linie de apărare la graniţa cu Libanul, pentru a respinge un evantual atac al Hezbollah. Armata israelului a bombardat noaptea trecută ţinte din Liban şi Gaza. (YnetAlerts)
  • Preşedintele Iranului şi ministrul de Externe, confirmaţi morţi în urma prăbuşirii unui elicopter. A fost confirmat decesul ocupanţilor din elicopterul prăbuşit în Iran: preşedintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir Abdollahian, guvernatorul provinciei Azerbaidjanul de Est, Malek Rahmati Tabriz, liderul religios al regiunii, Imamul Mohammad Ali Alehashem, împreună cu pilotul, copilotul, şeful echipajului, şeful securităţii şi asistenţii personali. Locul prăbuşirii elicopterului a fost descoperit după aproape 20 de ore, iar la operaţiunea de căutare-salvare au participat 71 de echipe. (Mediafax)
  • Preşedintele Argentinei declanşează un scandal în Spania. Madridul îşi cheamă pentru consultări ambasadorul de la Buenos Aires după ce Javier Milei a numit-o "coruptă" pe soţia premierului Sanchez. (News)
  • Cincisprezece ţări ale Uniunii Europene, printre care şi România, solicită externalizarea solicitanţilor de azil. În această scrisoare trimisă pe 15 mai Comisiei Europene, Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, Grecia, Polonia, Olanda, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, România, Cehia, Cipru şi Malta fac apel la Executivul european, care va fi reînnoit în urma alegerilor, „să identifice, să dezvolte şi să propună noi mijloace şi noi soluţii pentru prevenirea imigraţiei ilegale în Europa”. (G4Media)
  • Răsturnare de situaţie în tentativa de asasinare a premierului Slovaciei. Atacatorul nu ar fi acţionat singur. Ministrul de Interne din Slovacia a declarat că anchetează un grup de persoane care s-ar fi încurajat reciproc. (AFP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Incendiu la o magazie de uleiuri din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţa de peste 400 de metri pătraţi. Un bărbat a suferit arsuri minore şi a refuzat transportul la spital. (News)
  • România a trimis 88.000 de conserve în Gaza ca ajutor umanitar prin intermediul digului construit de SUA. UE a creat un centru de coordonare în Cipru pentru a ajuta la gestionarea fluxului de ajutor către Fâşia Gaza. (G4Media)
  • Traian Băsescu: Ar fi o mare greşeală a României să nu dea Ucrainei un sistem Patriot. Ucrainenii luptă şi pentru noi. Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că România trebuie să dea Ucrainei o baterie Patriot, pentru că participă astfel la efortul de a opri armatele Kremlinului. În plus, a spus Băsescu, România va primi la schimb un alt sistem Patriot din banii cu care SUA ajută Ucraina. (Digi24)