20 iulie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 20 iulie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Wikimedia
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 13.000 de persoane. În total, peste 4,8 milioane s-au vaccinat, peste 4,7 milioane cu schema completă.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 46 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 1 deces, iar la ATI sunt internate 33 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • SUA, UE şi NATO acuză China de atacuri cibernetice. Administraţia Joseph Biden a acuzat, luni, China de colaborare cu grupuri infracţionale care comit atacuri cibernetice masive, atribuind Beijingului inclusiv un incident care a vizat compania Microsoft şi în urma căruia au fost afectate zeci de mii de organizaţii, informează Financial Times. Acuzaţiile Administraţiei Joseph Biden sunt susţinute de Uniunea Europeană, de Alianţa Nord-Atlantică, de Marea Britanie, Australia, Canada, Noua Zeelandă şi Japonia. (Aleph News)
 • Lidera opoziţiei din Belarus, vizită în SUA. Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a întâlnit, luni, la Washington, cu lidera în exil a opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. Svetlana a cerut SUA să pună mai multă presiuna asupra regimului de la Minsk, acuzat de falsificarea alegerilor din 2020, arestarea oponenţilor şi deturnarea unei aeronave civile pentru arestarea unui jurnalist. (AP)
 • Israelul atacă Siria şi interceptează rachete din Liban. Israelul a lansat, în noaptea de luni spre marţi, mai multe rachete în Siria, asupra localităţii Al-Safirah, regiunea Aleppo, asupra unei fabrici de muniţii a miliţiilor iraniene şi a interceptat un atac cu rachete din Liban. (AP)
 • Şeful Pentagonului vizitează ţări din Asia de Sud-Est. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, va vizita, la finalul lunii, ţări din Asia de Sud-Est, printre care şi Filipine, Singapore şi Vietnam. (AP)
 • Rusia nu vrea rachete hipersonice americane în Europa. Ambasada Rusiei la Washighton a avertizat, astăzi, Administraţia Biden, asupra dislocării de rachete hipersonice în Europa, declarând că acest lucru va crea o situaţie „destabilizatoare”. Rusia a înarmat deja cu rachete hipersonice (prind o viteză mai mare de 5 Mach) nave şi aeronave de luptă.

 

Apărarea şi securitatea României

 • Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloţilor. Astăzi, ceremonia va începe la ora 10.00, fără participarea aeronavelor militare. (MApN)
 • Regimentul 74 PATRIOT va primi Drapelul de Luptă. În cadrul ceremoniei prilejuite de Ziua Aviaţiei, Regimentul 74 PATRIOT va primi Drapelul de Luptă. Regimentul 74 PATRIOT, unitate tactică de luptă înfiinţată la 1 decembrie 2018, are ca misiune operaţionalizarea sistemului de rachete sol-aer PATRIOT. (MApN)
 • Prezentarea dronei tactice Watchkeeper în România. Astăzi, la Aerostar Bacău, va fi prezentat un model în dimensiuni reale al dronei tactice Watchkeeper, dezvoltată de compania U-TacS.
 • Ministrul Mediului se opune Strategiei Europene pentru Păduri. Strategia pentru Păduri a Uniunii Europene este contestată de şase state membre, printre care şi România. Strategia face parte din planul de reducere a poluării cu cel puţin 55% şi propune plantarea a 3 miliarde de arbori. (Aleph News)
 • Giganţii tech vor plăti impozit şi în România. Din 2023, între 20 şi 30% din excesul de profit se va întoarce în România, conform unui proiect de act normativ. (Ziarul Financiar)