20 ianuarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 20 ianuarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 16.000 de persoane. În total, peste 8,03 milioane s-au vaccinat, peste 7,93 milioane cu schema completă, din care peste 2,25 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.510 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 56 decese, iar la ATI sunt internate 530 persoane. (Comunicat)

 

Evenimente politico-militare globale

  • Biden crede că Putin va invada Ucraina: „Dacă invadezi Ucraina, vei plăti!”. Rusia testează răbdarea NATO. Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri, în timpul unei conferinţe de presă la Casa Albă, că se aşteaptă ca Rusia să facă prima mişcare în contextul tensiunilor de la graniţa cu Ucraina. Din punct de vedere militar, ruşii sunt într-o superioritate copleşitoare, în comparaţie cu Ucraina. Dar vor plăti un preţ usturător imediat, pe loc, pe termen mediu şi lung, dacă o vor face. (Mediafax)
  • Rusia va accepta doar garanţii ferme că NATO nu va continua extinderea spre est. Administraţia Vladimir Putin a semnalat, miercuri, că principala revendicare în negocierile cu Statele Unite şi NATO rămâne oprirea extinderii Alianţei Nord-Atlantice spre est, Moscova insistând pentru garanţii juridice în acest sens. (Mediafax)
  • Blinken se întâlneşte cu Lavrov, vineri, la Geneva. Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni vineri la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a căuta să obţină o „ieşire diplomatică” din criza între Rusia şi Ucraina. (AFP)
  • Putin ar putea recunoaşte independenţa regiunilor din estul Ucrainei. Mai mulţi parlamentari ruşi au cerut Kremlinului să recunoască independenţa celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei. (AP)
  • Atac cibernetic asupra sediului din Elveţia al Crucii Roşii. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a anunţat miercuri că a fost victima unui atac cibernetic în timpul căruia hackerii au confiscat datele a peste 515.000 de persoane extrem de vulnerabile, dintre care unii au fugit de conflicte. (Agerpres)
  • Exerciţiu naval Rusia, China şi Iran. Nave ruseşti şi chinezeşti au ajuns în portul Chabahar din sud-vestul Iranului pentru a participa la un exerciţiu naval în Oceanul Indian. (CNN)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Franţa este pregătită să contribuie la misiuni NATO în estul Europei, inclusiv în România. Declaraţia a fost făcută de Emmanuel Macron, în discursul rostit în Haguenau, la Comandamentul militar francez Oberhoffen, unde a precizat că este necesară o strategie de consolidare a apărării Franţei şi Europei, o „strategie independentă, deplin suverană, o strategie a puterii păcii şi echilibrului". (Mediafax)
  • România propune Republicii Moldova un nou acord pentru acordarea de asistenţă tehnică şi financiară. Guvernul Ciucă a aprobat miercuri proiectul de acord privind acordarea de asistenţă tehnică şi financiară Republicii Moldova. Documentul a fost trimis la Chişinău pentru începerea negocierilor, a anunţat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. (Digi24)