20 decembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 20 decembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter Ministerul Apararii din Rusia
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 20.000 de persoane. În total, peste 7,89 milioane s-au vaccinat, peste 7,73 milioane cu schema completă, din care peste 1,89 milioane cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 499 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 53 decese, iar la ATI sunt internate 526 persoane.
 • Intră în vigoare formularul digital de intrare în ţară. Toate persoanele care intră în ţară începând de luni au obligaţia de a completa electronic, în termen de 24 de ore, formularul digital de intrare în ţară, prin aplicaţia plf.gov.ro, nerespectarea acestei obligaţii fiind sancţionată cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Avioane de luptă ruse şi belaruse au survolat frontierele de vest ale Belarusului. Bombardiere strategice ruseşti, însoţite de avioane de vânătoare belaruse au survolat graniţa cu Polonia şi Lituania, state membre UE şi NATO. (TVR)
 • Germania cere sancţiuni mai dure împotriva Rusiei. Noul ministru german al Apărării, Christine Lambrecht, s-a pronunţat duminică pentru adoptarea unor sancţiuni mai dure împotriva Rusiei, declarând că sunt necesare descurajări credibile pe lângă soluţiile diplomatice propuse Kremlinului. (DW)
 • Senator american: Rusia caută un pretext pentru război. Senatorul republican Jim Risch din cadrul Comisiei pentru relaţii externe a Senatului SUA consideră că cererile Rusiei către SUA şi NATO sunt imposibil de acceptat şi că ar fi doar un pretext pentru Kremlin să declanşeze o invazie a Ucrainei. (AP)
 • Preşedinte de stânga în Chile. Candidatului de stânga, Gabriel Boric, l-a învins pe adversarul său de extremă dreapta, José Antonio Kast, duminică, în turul doi al alegerilor prezidenţiale. (AP)
 • China a declarat război economic Lituaniei. Partidul Comunist Chinez constrânge mai multe companii din Uniunea Europeană să renunţe la filialele din Lituania, după ce statul baltic a iniţiat relaţii diplomatice cu Taiwanul. (AP)
 • Erdogan le promite turcilor o inflaţie mai mică. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, duminică, că inflaţia se va reduce, după ce a atins peste 21% pe parcursul unui an. „Nu îi voi lăsa pe concetăţenii mei, poporul meu, să fie zdrobiţi de ratele dobânzilor...Dacă Allah vrea, inflaţia va scădea cât mai curând posibil". (Anadolu)
 • Alarmare a militarilor iranieni pentru a apăra o centrală nucleară. Militarii iranieni au fost alarmaţi luni dimineaţa cu misiunea de a apăra centrala nucleară din Bushehr. Exerciţiul vine pe fondul tensiunilor cu Israelul şi SUA care critică programul nuclear iranian. (AP)
 • Proteste în Polonia pentru libertatea presei. Protestele, conduse de grupuri de opoziţie, au fost convocate după ce vineri parlamentul a adoptat în mod neaşteptat un proiect de lege care ar afecta postul de ştiri TVN24, deţinut de compania americană Discovery Inc. Acest proiect ar obliga Discovery să-şi vândă o parte din acţiuni. (AP)
 • Două rachete au lovit Bagdadul în apropierea Ambasadei SUA. Cele două rachete au lovit Zona Verde a Bagdadului, acolo unde se află mai multe misiuni diplomatice şi clădiri guvernamentale irakiene. Zona este o ţintă frecventă a atacurilor cu rachete şi drone. Acestea au provocat doar pagube materiale, a declarat armata irakiană. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Premierul Nicolae Ciucă, în prima vizită la Bruxelles, de la preluarea mandatului. În seara zilei de luni, premierul va avea o cină de lucru cu preşedintele Consiliului European, Charles Michael. Marţi, premierul se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu secretarul general al Organizaţiei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. (Comunicat)