02 noiembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 2 noiembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 80.000 de persoane. În total, peste 7,05 milioane s-au vaccinat, peste 6,33 milioane cu schema completă, din care peste 884.000 cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.993 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 311 decese, iar la ATI sunt internate 1.876 persoane.
 • Armata transportă bolnavi în Germania. O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează, marţi, o misiune de transport umanitar, pe ruta Bucureşti–Hamburg (Germania), a şase pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aflaţi în stare gravă. (MApN)
 • S-a depăşit pragul de 5 milioane de morţi de COVID-19. În aproape doi ani de la declanşarea pandemiei, peste 5 milioane de persoane au decedat din cauza coronavirusului. Numărul ar putea fi mai mare, consideră OMS, deoarece decesele au fost contabilizate doar pe baza raportărilor naţionale. (AFP)

 

Evenimente politico-militare globale

 • Franţa amână sancţiunile în disputa cu Marea Britanie. Guvernul britanic a salutat, luni seara, decizia Franţei de amânare a aplicării sancţiunilor în disputa licenţelor de pescuit, până după discuţiile de joi, de la Paris. (AFP)
 • Ambasadele occidentale din Bulgaria au protestat faţă de atacul unui centru LGBTQI+. Ambasadele Statelor Unite, Australiei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Franţei, Irlandei, Ţărilor de Jos, Portugaliei, Spaniei şi Regatului Unit au condamnat atacul asupra Centrului Rainbow Hub, care găzduieşte organizaţii care promovează egalitatea şi protejarea drepturilor persoanelor LGBTQI+. (AFP)
 • Regina Marii Britanii cere liderilor lumii combaterea schimbărilor climatice. Regina Elisabeta a II-a le-a cerut, luni, într-un mesaj video, liderilor reuniţi la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26), la Glasgow, să se unească pentru combaterea schimbărilor climatice pentru a soluţiona împreună cele mai insurmontabile probleme. (AFP)
 • Taiwan instruieşte rezervişti de frica unei invazii chineze. Ministrul Apărării din Taiwan, Chiu Kuo, a declarat, marţi, că va creşte numărul de rezervişti instruiţi anual, din cauza ameninţărilor din partea Chinei de a se uni cu insula prin orice mijloace. (Reuters)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Criză politică prelungită: Generalul Nicolae Ciucă şi-a depus mandatul. PNL urmează să aibă consultări cu partidele parlamentare pentru constituirea unei majorităţi. (Mediafax)
 • Suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. Încep procedurile pentru suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, transmite deputatul George Simion, copreşedinte AUR. El spune că documentul a fost semnat şi de parlamentari ai PNL. (Aleph News)
 • Bulgaria a oprit gazul spre România din cauza unei fisuri. Bulgartransgaz, operatorul reţelei naţionale de transport de gaz natural din Bulgaria, a anunţat că a oprit, luni, tranzitul de gaze naturale către România, Serbia şi Ungaria, în urma unei fisuri a reţelei de gaze din apropierea satului Vetrino. (TVR)
 • Iohannis participă la Summitul privind Schimbările Climatice. Preşedintele Klaus Iohannis participă, în zilele de 1 şi 2 noiembrie, la Summitul liderilor mondiali care va avea loc în cadrul Conferinţei Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), la Glasgow, Scoţia. Reuniunea COP26 îşi propune un angajament global pentru zero emisii nete până în 2050, precum şi asumarea unor reduceri semnificative până în 2030. (Administraţia Prezidenţială)