02 februarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 2 februarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 17.000 de persoane. În total, peste 8,07 milioane s-au vaccinat, peste 7,98 milioane cu schema completă, din care peste 2,39 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 40.018 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 95 decese, iar la ATI sunt internate 937 persoane. (Comunicat)

 

Evenimente politico-militare globale

 • Putin vrea continuarea negocierilor pe tema Ucrainei şi critică din nou sistemul balistic din România. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a exprimat, marţi, speranţa că Rusia şi Statele Unite vor găsi o soluţie diplomatică la criza din Ucraina, avertizând asupra riscurilor admiterii acestei ţări în NATO şi criticând din nou sistemele balistice în România şi Polonia, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la Moscova cu premierul Ungariei, Viktor Orban. (Mediafax)
 • Ucraina renunţă la serviciul militar obligatoriu. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat, marţi, un decret care prevede renunţarea la stagiul militar obligatoriu în Ucraina de la 1 ianuarie 2024 şi tranziţia armatei ucrainene la una alcătuită din militari profesionişti. (UkrInform)
 • S-a format Alianţa Tripartită: Marea Britanie, Polonia şi Ucraina. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, marţi, în faţa Parlamentului, că s-a înfiinţat un nou format de cooperare în Europa, Alianţa Tripartită, formată din Marea Britanie, Polonia şi Ucraina. (UkrInform)
 • Boris Johnson: Rusia nu ameninţă doar Ucraina, ci şi Republica Moldova şi Georgia. Rusia continuă presiunile militare asupra Ucrainei şi este evident pericolul unei invazii militare, a afirmat, marţi, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, în cursul vizitei la Kiev, avertizând că Administraţia de la Moscova ameninţă şi alte state, inclusiv Republica Moldova şi Georgia. (Mediafax)
 • SUA cere Rusiei retragerea trupelor de la graniţa cu Ucraina şi continuarea dialogului. Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken „l-a îndemnat” marţi pe omologul său rus Serghei Lavrov la o „dezescaladare imediată şi la retragerea” trupelor ruse de la frontiera ucraineană, reiterându-şi totodată „disponibilitatea” de a continua dialogul „de fond” cu Moscova pe căi diplomatice, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, transmis după convorbirea telefonică dintre cei doi miniştri de externe. (Digi24)
 • FBI îi îndeamnă pe sportivii şi oficialii care merg la JO de la Beijing să-şi lase telefoanele personale acasă. „FBI îi îndeamnă pe toţi sportivii să-şi lase telefoanele personale acasă şi să folosească unele provizorii cât timp sunt la Olimpiadă”, a scris agenţia americană de informaţii într-o notă, potrivit BBC. De asemenea, agenţia a avertizat şi cu privire la malware, furt de date şi instalarea de instrumente de urmărire (tracking tools) pe telefoanele mobile. (Digi24)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Preşedintele, ministrul Apărării şi şeful Armatei vizitează baza de la Cîmpia Turzii. Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor efectua miercuri, 2 februarie, începând cu ora 14.00, alături de Preşedintele României, Klaus Iohannis, o vizită de informare în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii. (Comunicat)
 • Poliţişti şi militari rezervişti protestează în faţa Guvernului. Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC) organizează marţi o acţiune de protest în faţa Guvernului, potrivit unui comunicat remis de organizaţie. Acţiunea are loc după ce solicitările adresate de FSNPPC şi de alte 14 organizaţii ale angajaţilor din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională nu au fost îndeplinite de Guvern.  Principalele revendicări fac referire la aplicarea integrală a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, în ceea ce priveşte Anexele VI şi VIII, care fac referire la poliţiştii, militarii şi personalul contractual din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflaţiei, conform legii, pentru anul 2019 (nu doar pentru anul 2020) şi asigurarea asistenţei medicale de calitate în condiţiile în care beneficiarii sunt plătitori de CASS. (Agerpres)
 • Şedinţă solemnă a Parlamentului cu ocazia aniversării a 15 ani de la aderarea la UE. Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, miercuri, într-o şedinţă solemnă, la care va participa ministrul pentru Europa şi Afaceri externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian, care va susţine o alocuţiune. (TVR)