02 februarie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 2 februarie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
  • Astăzi aflăm cum va reîncepe şcoala. Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni astăzi cu prim-ministrul Florin Cîţu şi cu mai mulţi miniştri, pentru a decide revenirea elevilor în şcoli, începând cu semestrul al doilea.
  • Vaccinarea profesorilor merge lent. Ministerul Educaţiei a transmis un comunicat de presă în care arată că doar 193.573 de angajaţi vor să se vaccineze (147.314 persoane din sistemul de învăţământ preuniversitar, reprezentând 50,3% din totalul de 292.872 din acest sector şi 46.259 personal din sistemul de învăţământ universitar, reprezentând 77% din totalul de 60.389).
  • Avertisment Europol: Certificate false cu rezultate negative pentru COVID se vând în aeroporturi şi gări din toată Europa, arată Digi24.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Alexei Navalnîi riscă închisoarea. Opozantul rus Navalnîi urmează să fie adus marţi în faţa judecătorilor unde, potrivit avocatei, riscă ''în jur de doi ani şi jumătate'' de închisoare cu executare pentru încălcarea condiţiilor unei condamnări la trei ani şi jumătate de detenţie cu suspendare din 2014, notează Digi24. El a fost nevoit să încalce condiţiile condamnării deoarece a fost otrăvit cu un agent chimic militar. Echipa lui Navalnîi a îndemnat populaţia să vină să protesteze în faţa tribunalului pentru a-l sprijini.
  • Arestări în Turcia. Poliţia turcă a reţinut, luni, 159 de persoane care protestau la Istanbul împotriva deciziei preşedintelui Tayyip Erdogan de a numi un rector la o universitate din localitate, arată AP.
  • China măreşte bugetul apărării şi salariile militarilor. Bugetul chinez al apărării va creşte cu 78 de miliarde dolari, ajungând la aproximativ 280 de miliarde, conform aninews.in. Salariile militarilor vor creşte, de asemenea, cu până la 40% pentru a putea recruta mai mulţi militari, mai arată sursa citată.

 

Apărarea şi securitatea României

  • NATO certifică piloţii spanioli de la Kogălniceanu pentru misiuni de poliţie aeriană. Astăzi are loc ceremonia de certificare NATO a detaşamentului Forţelor Aeriene Spaniole, sosit în România în vederea executării serviciului de Poliţie Aeriană Întărită, din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Detaşamentul spaniol este format din 130 de militari (piloţi şi personal tehnic) cu şase aeronave Eurofighter Typhoon.
  • Pensiile speciale, în atenţia parlamentarilor. Odată cu începutul noii sesiuni parlamentare, lideri PNL, USR PLUS şi UDMR au declarat ca prioritate politică eliminarea pensiilor de serviciu, arată Digi24.