02 august 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 2 august 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 7.000 de persoane. În total, peste 5 milioane s-au vaccinat, peste 4,8 milioane cu schema completă.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 152 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, niciun deces, iar la ATI sunt internate 59 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • SUA, Marea Britanie şi Israelul acuză Iranul de atacul în care a fost omorât un marinar român. Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi premierii Marii Britanii şi Israelului au acuzat Iranul de atacul cu drone sinucigaşe, de vineri dimineaţa, din Marea Arabiei, asupra petrolierului Mercer Street, ce a dus la moartea a doi marinari, unul român şi altul britanic. (Mediafax)
  • Lukaşenko a încercat să răpească o atletă de la Jocurile Olimpice. Atleta bielorusă Krystsina Tsimanouskaya, care a criticat public regimul şi oficialii sportivi, a fost luată cu forţa, duminică, şi dusă la aeroport în mijlocul Jocurilor Olimpice, de către reprezentanţii echipei naţionale din Belarus. Atleta este acum sub protecţia poliţiei din Tokyo. (Mediafax)
  • Turişti evacuaţi cu bărcile de pe o plajă din staţiunea Bodrum, Turcia. Turişti, personal hotelier şi localnici au fost evacuaţi, de urgenţă, cu bărcile, după ce incendiile de pădure i-au izolat pe o plajă de la Marea Egee. (AP)
  • 2 august - Ziua europeană de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor. 500.000 de romi, însemnând cel puţin un sfert din numărul total al populaţiei rome de la acel moment, au fost ucişi în Europa de regimul nazist. Prin rezoluţia din 15 aprilie 2015, Parlamentul European a instituit ziua de 2 august drept „Zi europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor'' (Consiliul Europei)
  • Armata rusă va primi sisteme de rachete S-500 din 2022. Ministerul rus al Apărării a semnat un contract cu firma Almaz-Antey pentru primele 10 sisteme de rachete anti-aeriene S-500, ce vor fi livrate începând cu anul 2022. (Military Leak)
  • Talibanii au luat cu asalt trei mari oraşe. Luptătorii talibani au pornit asaltul, la finalul săptămânii trecute, asupra a trei mari oraşe ale ţării, Kandahar, Lashkar Gah şi Herat, fără a reuşi ocuparea acestora. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Trei cutremure în Vaslui, duminică seara. Cele trei seisme s-au produs în mai puţin de 30 de minute. Cel mai mare, de 4.2, a avut loc la o adâncime de 15 kilometri. (Aleph News)
  • Alertă de incendiu la Aeroportului din Otopeni, în zona de îmbarcare. Directorul Aeroportului Otopeni, Cosmin Peşteşan: „Nu mai există niciun incendiu. La 19:40 s-a primit o alarmă în dispecerat dintr-o zonă tehnică, de la un panou de curent, din cauza suprasolicitării. Nu a fost cu flacără, pasagerii au fost evacuaţi” (Aleph Mews)