02 aprilie 2024

TITLURILE DIMINEŢII – 2 aprilie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina. Zelenski: dronele vor fi unul dintre factorii decisivi pentru victoria în acest război. Oficialii ucraineni au vorbit pentru prima dată de dronele cu rază de acţiune de peste 1.000 km care sunt folosite pentru lovirea rafinăriilor ruseşti. Moscova spune că un alt tanc american M1Abrams a fost distrus în regiunea Doneţ, în timp ce Ucraina a transmis imagini de la un asalt cu tancuri al Rusiei care s-a terminat dezastruos, o treime dintre blindate au fost distruse lângă localitatea Tonenke. (Kyiv Independent, Tass)
  • Războiul Israel-Hamas. Iranul dă vina pe Israel pentru bombardamentul consulatului din Siria şi face SUA responsabile. Doi generali, responsabili pentru Siria şi Liban, Mohammad Reza Zahedi, şi locţiitorul său Mohammad Haj Rahimi, au fost ucişi alături de alţi cinci ofiţeri. Şapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen au fost ucişi într-un atac israelian din Gaza. (CNN)
  • SUA ar putea să livreze arme Israelului de 18 miliarde dolari, inclusiv aeronave F-15. Este vorba de 25 de aeronave F-15, după ce Israelul a solicitat şi mai multe aeronave F-35. (CNN)
  • Procurorii de la Parchetul European condus de Kovesi preiau ancheta belgiană în cazul Pfizergate şi cercetează mesajele dintre Ursula von der Leyen şi şeful companiei farma. Contractul european privind vaccinurile depăşea 20 de miliarde de euro. (G4Media)
  • Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei. Coreea de Nord a lansat marţi o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune, a anunţat armata sud-coreeană, cea mai recentă lansare dintr-o serie de teste de arme interzise efectuate de Phenian în acest an. (Agerpres)
  • Banca Mondială: Creşterea economică din Asia de Est şi Pacific este mai mare decât în restul lumii, dar China o încetineşte. Creşterea încetinită a Chinei a fost atribuită scăderii încrederii consumatorilor pe plan intern, precum şi nivelurilor ridicate ale datoriilor şi scăderii sectorului imobiliar. (Digi24)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Preşedintele Klaus Iohannis urmează să îi primească miercuri la o întâlnire la Palatul Cotroceni pe preşedintele Consiliului European Charles Michel şi premierii din Ungaria – Viktor Orban, Belgia – Alexander De Croo şi Croaţia – Andrej Plenković. Întâlnirea are loc în formatul Agendei strategice, lansat de Charles Michel, şi priveşte priorităţile UE pentru următorul ciclu instituţional. (G4Media)
  • Un frizer cu facultate particulară terminată la 32 de ani, numit de Ciolacu şef peste jocurile de noroc. Cristi Pascu (PNL): Numirea a fost făcută aseară, acum e ora 8 dimineaţa şi în secunda asta îmi cereţi să ştiu legislaţia. (G4Media)
  • Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică. Deputaţii şi senatorii vor dezbate şi vota o declaraţie pe acest subiect. Pe 29 martie România a celebrat 20 de ani de la aderarea la Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord. (Agerpres)
  • Preţul gazelor scade sub preţul reglementat. La final de iarnă, România are stocuri mari de gaz, de peste 50%. În ultimele zile, preţul gazelor pe piaţa intra-zilnică de la Bucureşti a suferit o scădere semnificativă, ajungând sub nivelul critic de 100 de lei/MWh, conform datelor furnizate de Bursa Română de Mărfuri. (TVR)