19 octombrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 19 octombrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 67.000 de persoane. În total, peste 6,01 milioane s-au vaccinat, peste 5,68 milioane cu schema completă, din care peste 550.000 cu doza a treia.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 10.141 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 201 decese, iar la ATI sunt internate 1.764 persoane.
  • EMA evaluează administrarea vaccinurilor la copiii peste 5 ani. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat, luni, că a început evaluarea administrării vaccinului de la Pfizer/BioNTech copiilor cu vârste de 5-11 ani. (Reuters)

 

Evenimente politico-militare globale

  • SUA garantează integritatea teritorială a Georgiei. Secretarul Apărării, Lloyd J. Austin III, a vizitat, luni, Georgia, unde a declarat că SUA garantează integritatea teritorială a Georgiei şi o sprijină necondiţionat, în condiţiile în care Rusia a ocupat, în 2008, 20% din acesta, provinciile Abkhazia şi Oseţia de Sud. (Pentagon)
  • Şeful Pentagonului ajunge în Ucraina. Secretarul Apărării, Lloyd J. Austin III, este aşteptat astăzi în Ucraina pentru a discuta cu preşedintele şi ministrul apărării despre problemele de securitate şi interoperabilitatea cu forţele NATO. (Pentagon)
  • Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. Armata Coreei de Nord a lansat, marţi, o rachetă balistică din apropierea localităţii Sinpo, câzând în Marea Japoniei, conform oficialilor militari din Coreea de Sud. (AP)
  • Armata poloneză va avea primii trei nanosateliţi în 2024. Un consorţiu format din mai multe companii poloneze va realiza pentru armată trei nanosateliţi care vor fi lansaţi pe orbită în 2024. (Space News)
  • NATO rămâne fără birou la Moscova. Activitatea biroului NATO de la Moscova va fi suspendată, începând cu 1 noiembrie, ca represalii pentru decizia Alianţei de a revoca acreditarea a opt oficiali ai misiunii ruse la NATO, pe motiv că ar fi ofiţeri de informaţii acoperiţi. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Criză politică prelungită: Astăzi, comisiile parlamentare de specialitate îi vor audia pe miniştrii propuşi de Dacian Cioloş, iar miercuri Parlamentul va vota Guvernul Cioloş. Conform declaraţiilor liderilor principalelor partide din Parlament, PSD şi PNL, Guvernul Cioloş are puţine şanse să fie votat. (Aleph News)
  • Barometru de securitate. În ultimul sondaj realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, în perioada 1 - 10 octombrie 2021, făcut public luni, armata este cotată cu 86,6% la foarte multă şi multă încredere, pe locul doi fiind biserica cu 70,2%. Instituţii fundamentale ale statului, precum Preşedintele României, este cotat cu doar 22,7%, Guvernul – 19,1%, Parlamentul – 21,4%. Când vine vorba de organizaţii internaţionale, românii au încredere în NATO – 67,3% şi UE – 59,2%. Totodată, românii consideră că principalele ameninţări la adresa ţării sunt criza economică – 51,5%, corupţia - 46,3%, pandemia de COVID-19 – 43,3% şi incompetenţa clasei politice – 41,2%. Rusia este percepută ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale doar de 4,8% dintre români, iar China de 1,7%. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±3.1%, la un grad de încredere de 95%, arată organizatorii sondajului.