19 iulie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 19 iulie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 8.000 de persoane. În total, peste 4,8 milioane s-au vaccinat, peste 4,7 milioane cu schema completă.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 44 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 1 deces, iar la ATI sunt internate 30 persoane.
  • Anchetatorii OMS vor să revină în China. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a trimis o nouă solicitare către China. Specialiştii vor permisiunea de a realiza verificări suplimentare în laboratoarele din Wuhan unde au fost identificate primele cazuri de COVID-19. „Cerem transparenţă, deschidere şi cooperare din partea Chinei, în special în ceea ce priveşte informaţiile, datele brute pe care le-am solicitat în primele zile ale pandemiei. Avem nevoie de informaţii directe cu privire la situaţia acestui laborator înainte de pandemie, dar şi la începutul acesteia”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. (Mediafax)

 

Evenimente politico-militare globale

  • Guvernul Ungariei a folosit un software israelian pentru a controla jurnalişti şi opozanţi ai lui Viktor Orban. Dezvăluirea a fost făcută de 16 organizaţii media globale - inclusiv Guardian şi Washington Post - care şi-au reunit eforturile în proiectul Pegasus, numit după software-ul israelian creat pentru a oferi autorităţilor militare, poliţiei şi serviciilor de informaţii capacitatea de a urmări şi intercepta terorişti şi criminali. Printre guvernele care ar folosi programul - vândut de o companie privată israeliană, grupul NSO, sub controlul strict al ministerului israelian al apărării - ar exista, potrivit The Guardian, cel al Ungariei, condus de Viktor Orban. Guvernul maghiar a negat orice acţiune în afara legii. (Mediafax)
  • Statele Unite au efectuat un raid aerian în Siria împotriva unui grup islamist pro-iranian. Conform unor surse locale, o dronă americană a distrus un camion al grupului islamist Kataib Sayyid al-Shuhada, imediat după ce vehiculul intrase în Siria venind din Irak. Şoferul vehiculului a fost ucis, potrivit organizaţiei Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). În vehicul erau arme şi muniţie. (Mediafax)
  • „Sindromul Havana” face victime în rândul diplomaţilor americani din Viena. Departamentul american de Stat a transmis că investighează diverse incidente de sănătate inexplicabile în rândul diplomaţilor de la Ambasada SUA din Viena. Victimele „sindromului Havana” au mai multe simptome şi senzaţii fizice precum vertigo, ameţeli, dureri de cap şi presiune la nivelul capului, câteodată însoţite de zgomote teribile. Unii diplomaţi au fost diagnosticaţi cu afecţiuni la nivelul creierului şi continuă să prezinte dureri de cap insuportabile şi alte probleme de sănătate la mai mulţi ani de la primele simptome. (CNN)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Furtunile au doborât acoperişuri şi copaci la Cluj şi în Craiova. În Cluj şi în localităţile apropiate, o furtună puternică însoţită de grindină a produs daune, duminică noapte. 11 echipaje formate din 30 de pompieri au avut misiunea să reducă impactul intemperiilor. Probleme iscate de vremea extremă există şi la Craiova. Acoperişul de pe un bloc din oraş a fost smuls de vântul puternic. De asemenea, o maşină a fost avariată. (Mediafax)