19 ianuarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 19 ianuarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 16.000 de persoane. În total, peste 8,03 milioane s-au vaccinat, peste 7,92 milioane cu schema completă, din care peste 2,24 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.760 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 65 decese, iar la ATI sunt internate 487 persoane. (Comunicat)

 

Evenimente politico-militare globale

 • Casa Albă: Rusia ar putea să atace Ucraina în orice moment. „Suntem într-un stadiu în care Rusia poate lansa oricând un atac în Ucraina”, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, vorbind despre o „situaţie extrem de periculoasă”. (AP)
 • 127.000 de militari ruşi sunt pregătiţi să invadeze Ucraina. Serviciile de informaţii ucrainene au făcut public faptul că numărul militarilor ruşi dislocaţi la graniţă a ajuns la 127.000. (CNN)
 • Marea Britanie trimite cele mai moderne arme anti-tanc în Ucraina. Marea Britanie a organizat un pod aerian cu aeronave C-17 pentru a transporta în Ucraina cele mai moderne arme anti-tanc, NLAW (Next Generation Light Anti-tank Weapons). Cel puţin patru curse au ajuns deja în Ucraina, împreună cu instructori britanici. (The Drive)
 • Rusia aşteaptă răspunsul de la SUA şi NATO la cererile de securitate formulate. Rusia aşteaptă răspunsuri „concrete" din partea Statelor Unite la solicitările formulate săptămâna trecută, i-a transmis ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, secretarului de Stat american, Antony Blinken. (AP)
 • Secretarul de stat american vizitează Ucraina. Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, vizitează miercuri, Ucraina, după care face un tur european, pentru a discuta despre provocările de securitate din Europa de Est. (AP)
 • Blinken se întâlneşte cu Lavrov, vineri, la Geneva. Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni vineri la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a căuta să obţină o „ieşire diplomatică” din criza între Rusia şi Ucraina. (AFP)
 • Jens Stoltenberg vrea să organizeze un nou Consiliu NATO-Rusia. Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să organizeze o nouă reuniune cu Rusia pentru găsirea unei soluţii acceptabile pentru ambele părţi, a declarat marţi secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, avertizând că, în caz contrar, există riscul unui conflict militar în Europa. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Liderul PNL avertizează că economia s-ar putea prăbuşi. Florin Cîţu a spus, marţi, că dacă România nu va acţiona rapid asupra deficitului şi să reducă mai mult decât este astăzi inflţaia, se va intra „într-o spirală” în care vor creşte preţurile, dobânzile şi economia, apoi, „se prăbuşeşte”. (Mediafax)
 • România vrea să impoziteze profitul multinaţionalelor. Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a anunţat că pregăteşte impozitarea cu 15% a profitului multinaţionalelor din România. Măsura ar putea fi implementată din 2023, a spus Câciu. (Mediafax)
 • Ciucă, avertizat din interior să-şi clarifice acuzaţiile de plagiat. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să rezolve rapid acuzaţiile de plagiat. Este de datoria domniei sale, să o clarifice rapid ca să nu devină o vulnerabilitate, a spus şeful liberalilor. (Mediafax)
 • Grevă în învăţământ. Salariaţii din învăţământ intră miercuri, între orele 11.00 şi 13.00 în grevă de avertisment. Aceştia sunt nemulţumiţi de refuzul givernanţilor de a adopta măsuri în ceea ce priveşte veniturile cadrelor didactice, condiţiile de muncă şi finanţarea sistemului de educaţie. (Mediafax)