TITLURILE DIMINEŢII – 19 ianuarie 2021
Florin JipaSursă foto: US Army
Coronavirus şi vaccinuri
- OMS a criticat China referitor la gestionarea crizei coronavirusului, în urmă cu un an, conform unui raport preliminar realizat cu ajutorul unei echipe de cercetători ce se află la Wuhan, arată CNN.
- Statele Unite au depăşit 24 de milioane de persoane de infectaţi şi se apropie de 400.000 de morţi. Administraţia Trump a anunţat că vor fi permise zborurile din Brazilia şi mai multe ţări din Europa, începând cu 26 ianuarie, notează CNN.
- Marea Britanie a vaccinat peste 4 milioane de persoane, dublu faţă de orice altă ţară Europeană, a declarat premierul Boris Johsnson, notează BBC. A anunţat că restricţiile vor fi ridicate treptat.
- Ţările din Uniunea Europeană au probleme cu numărul de vaccinuri primite, dar şi cu campania de vaccinare, conform BBC.
- România a vaccinat un număr record de persoane. Ţara noastră a înregistrat 1.509 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore şi au fost raportate 50 de decese. În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.710. Dintre acestea, 1.084 sunt internate la ATI. Au fost vaccinate aproape 30.000 de persoane în ultima zi, reprezentând un număr record de la începutul campaniei.
Evenimente politico-militare globale
- Rusia. Alexei Navalnîi a îndemnat populaţia la demonstraţii, după ce instanţa a decis să fie reţinut pentru 30 de zile, arată CNN. Liderii occidentali şi organizaţii precum ONU şi UE au cerut eliberarea imediată a lui, arată BBC.
- SUA este în stare de alertă, cu o zi înainte de învestirea lui Joe Biden. Peste 50.000 de militari din Garda Naţională au fost mobilizaţi în cele 50 de state pentru a sprijini autorităţile federale şi locale. În Houston, Texas, persoane puternic înarmate au fost văzute pe stradă, justificând gestul cu dreptul dat de Amendamentul 2 al Constituţiei SUA de a purta arme.
- Militari activi la Casa Albă. Pentagonul a dispus mobilizarea a 750 de militari activi, la Washigton, DC, specializaţi în misiuni pirotehnice şi în contracararea riscurilor generate de arme chimice, biologice, nucleare şi radiologice, pe lângă cei 25.000 din Garda Naţională. De asemenea, au fost detaşaţi membri ai echipelor medicale militare.
- Sancţiuni pentru Nord Stream 2. SUA anunţă sancţiuni împotriva navei ruseşti ”Fortuna” împlicată în lucrările de construcţie ale gazoductului Nord Stream 2.
- ONU ceartă Israelul. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat luni Israelul "să suspende şi să anuleze" decizia sa recentă de a construi circa 800 de locuinţe în Cisiordania ocupată, notează AFP, conform Agerpres.
- Exerciţii în Sahara. Armata algeriană a desfăşurat importante manevre aeriene şi terestre la Tindouf (sud), provincie la frontiera cu Sahara Occidentală şi Marocul, potrivit unor imagini difuzate luni, notează Agerpres.
- Vot crucial pentru guvernul Italiei. Senatul italian organizează marţi un vot crucial pentru viitorul guvernului condus de premierul Giuseppe Conte, abandonat de Matteo Renzi, arată Agerpres.
Apărarea şi securitatea României
- CCR decide asupra învestirii Guvernului. Curtea Constituţională a României discută, marţi, sesizările Alianţei pentru Unirea Românilor asupra Hotărârii Parlamentului 31/2020 privind învestirea Guvernului Florin Cîţu.
- Nu sunt probleme cu distribuţia de energie şi gaze. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni că nu vor fi probleme în privinţa aprovizionării populaţiei cu energie electrică în această perioadă geroasă, precizând că rezervele de gaze naturale din depozite sunt în limite normale, arată Agerpres.
- România vrea mai mulţi militari americani. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că România rămâne un aliat puternic şi prieten de încredere al Statelor Unite ale Americii şi în noua administraţie. El a precizat că anul trecut, prin semnarea Foii de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării dintre România şi Statele Unite, a fost consolidată cooperarea dintre cele două ţări pe palierul apărării şi securităţii. În acest context, Iohannis a reiterat interesul crescut al ţării noastre pentru o prezenţă militară americană sporită în România.