19 februarie 2024

TITLURILE DIMINEŢII – 19 februarie 2024

Andreea Soare

Sursă foto: Mediafax

Evenimente politico-militare globale

  • Războiul din Ucraina: Rusia ocupă Avdiivka, după ce Ucraina şi-a retras trupele. Este cea mai mare victorie a Rusiei din ultimele 9 luni. Kievul acuză Moscova de executarea unor prizonieri de război răniţi. Rusia atacă poziţiile forţelor militare ucrainene de pe malul stâng al Niprului, în Herson. Germania a strâns peste 500 de dovezi de crime de război în Ucraina. (Mediafax, Pravda Ukrainska)
  • Războiul Israel-Hamas: Israelul anunţă că va extinde operaţiunile militare în Rafah, dacă ostaticii nu sunt eliberaţi înainte de Ramadan. Ministrul extern al Japoniei acuză Israelul de strămutarea în masă a palestinienilor. Spitalele din Gaza anunţă că mai mulţi palestinieni au fost omorâţi, inclusiv copii, în ultimele ore. Forţele israeliene au arestat zeci de medici de la spitalul Nasser, a anunţat ministerul sănătăţii din Gaza. Facţiunile palestiniene au fost invitate la Moscova, de către Putin. Întâlnirea ar trebui să aibă loc pe 26 februarie. (CNN)
  • Ungaria ar putea ratifica aderarea Suediei la NATO pe 26 februarie. Anunţul a fost făcut de prim-ministrul ungur, Viktor Orban, care a subliniat că acesta este rezultatul unei discuţii avute cu prim-ministrul suedez.  (CNN)
  • Dmitri Medvedev, ameninţare cu războiul nuclear. Fostul locţiitor al lui Putin la Kremlin a anunţat că, dacă Ucraina va câştiga războiul, Rusia va ataca nuclear nu doar Kievul, ci şi Berlinul, Londra, Washingtonul şi alte capitale ale lumii, care au devenit de mult „ţinte ale triadei nucleare ruseşti”. (X)
  • Prim-ministrul olandez, posibil candidat la şefia NATO, cere statelor europene să se concentreze pe propria apărare, nu pe cine va deveni preşedinte al SUA.  Într-un interviu pentru Euractiv, acesta a cerut liderilor statelor europene să înceteze să se plângă de declaraţiile făcute de Donald Trump şi să înceapă să investească mai mult în apărare. Mark Rutte, care a anunţat că iese din politica olandeză în iulie, este văzut ca principalul candidat la şefia Alianţei Nord-Atlantice. (Euractiv)
  • Peste 400 de persoane au fost arestate, în Rusia, pentru că participau la evenimente de comemorare a lui Alexei Navalnîi. Arestările au fost făcute în 32 de oraşe ruseşti, de la moartea oponentului preşedintelui rus până azi, şi este cel mai mare val de arestări în Rusia de la evenimentele din septembrie 2022, când peste 1.300 de ruşi au fost arestaţi pentru că participau la proteste privind mobilizarea parţială cerută de Kremlin. (Reuters)
  • China, posibil parteneriat de securitate cu Ungaria. Beijingul s-a oferit să susţină Budapesta din punctul de vedere al securităţii, în timpul unei întâlniri rare între prim-ministrul Viktor Orban şi ministrul securităţii publice din China, Wang Xiahong. Printre subiectele posibilului acord bilateral dintre cele două ţări se numără combaterea terorismului şi infracţiunilor transfrontaliere. (Reuters)
  • Nava militară americană USS John L. Canley a intrat în serviciul Forţelor Navale ale SUA, sâmbătă. Ceremonia a avut loc la Portul Nord Island, din California. Nava are 269 de metri şi este dedicată dislocării trupelor şi echipamentelor militare în regiuni în care SUA nu au acces uşor la baze terestre. (Stars and Stripes)
  • Cel puţin 64 de persoane au fost omorâte în Papua Noua Guinee, în urma unor ciocniri între triburi. Poliţişti din ţara africană au găsit cadavrele a peste 60 de persoane, după mai multe ciocniri între triburile Ambulin şi Sikin. Luptele au avut loc în provincia Enga, duminică, iar facţiunile rivale au folosit arme precum AK47 şi M4. (Al Jazeera)

 

Apărarea şi securitatea României

  • USR propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti redenumirea străzii Tuberozelor, din Sectorul 1, în „Aleksei Navalnîi”. Partidul a subliniat că „iniţiativa reprezintă un pas important în sprijinul valorilor democratice şi al drepturilor omului, reafirmând legăturile de solidaritate cu cei care luptă pentru libertate şi justiţie în întreaga lume”. (Agerpres)
  • Bogdan Ivan, ministrul digitalizării, anunţă investiţii în infrastructura de sănătate, după atacurile cibernetice de săptămâna trecută.  Peste 100 de milioane de euro ar urma să fie investite în acest sens. Acesta a subliniat că România lucrează cu European Cyber Security Competence Center la un ghid al securităţii cibernetice. (Agerpres)