19 aprilie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 19 aprilie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia

Coronavirus şi vaccinuri

  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 71.000 de persoane (peste 23.000 cu ambele doze). În total, peste 2,6 milioane s-au vaccinat, peste 1,6 milioane cu ambele doze.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.265 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 160 decese, iar la ATI sunt internate 1.475 de persoane.
  • Peste 500.000 de doze Pfizer ajung luni în România. Acestea vor fi livrate pe cale aeriană şi vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Irak. Atac cu rachete în baza Balad de lângă Bagdad. Doi contractori străini şi trei militari irakieni au fost răniţi. A fost al 20-lea atac de la începutul anului.
  • Moscova expuzează 20 de diplomaţi cehi. Rusia a anunţat duminică seara că 20 de angajaţi ai ambasadei cehe au devenit indezirabili şi trebuie să părăsească teritoriul Rusiei de urgenţă, până la sfârşitul zilei de luni, 19 aprilie. Măsura vine după ce guvernul de la Praga anunţase în ajun că a decis să expulzeze 18 diplomaţi ai Ambasadei Rusiei, arată Mediafax.
  • Marea Britanie trimite un distrugător şi o fregată în Marea Neagră. Armata britanică va disloca un distrugător Tip 45 şi o fregată Tip 23 în Marea Neagră, în luna mai. Navele fac parte din grupul de luptă al portavionului HMS Queen Elizabeth care va fi în Marea Mediterană, în drum spre regiunea Indo-Pacifică, în acea perioadă.
  • Primul zbor pe o altă planetă. Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity al NASA ar putea avea loc luni, 19 aprilie, după o întârziere de peste o săptămână a zborului din cauza unei erori tehnice, a anunţat agenţia spaţială americană, conform Mediafax.
  • UE interzice IA pentru supravegherea oamenilor. Comisia Europeană vrea să interzică folosirea inteligenţei artificiale pentru urmărirea persoanelor şi clasificarea comportamentului lor, urmând să fie prevăzute amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a unei companii care încalcă noile norme cu privire la inteligenţa artificială. Aceste norme vor fi anunţate săptămâna aceasta, potrivit Reuters, arată Digi24.

 

Apărarea şi securitatea României

  • Reuniune UE. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care va avea loc în sistem videoconferinţă. Conform MAE, vor fi discutate: situaţia din Georgia, relaţiile UE - India, situaţia din Myanmar, stadiul Planului Comun de Acţiune Cuprinzător privind dosarul nuclear iranian, relaţiile cu Mozambic şi perspectivele Acordului post-Cotonou. Agenda tematică propriu-zisă a reuniunii va include dezbateri referitoare la evoluţiile din Etiopia şi situaţia din Ucraina. De asemenea, miniştrii de externe europeni vor avea un schimb informal de opinii cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dimitri Kuleba.
  • Criză politică. Coaliţia de guvernare urmează să se reunească, luni, în prima şedinţă de la revocarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii, anunţă Agerpres. Se aşteaptă găsirea unei soluţii la criza politică declanşată miercuri, când premierul Florin Cîţu (PNL) a decis revocarea din funcţie a lui Vlad Voiculescu (USR PLUS).