18 septembrie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 18 septembrie 2023

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina, ziua 572. Noi atacuri la graniţa României: Drona căzută în Bulgaria, la Tiulenovo, avea ataşată o bombă de aruncător. Locuitori din judeţele Galaţi şi Tulcea au fost avertizaţi prin RO-Alert. Pe front, armata ucraineană a eliberat două sate în ultimele trei zile. Ucraina a eliberat două localităţi în ultimele trei zile. (Mediafax)
  • Şeful diplomaţiei chineze începe luni o vizită în Rusia pentru a pregăti o întâlnire între Putin şi Xi Jinping. Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, începe luni o vizită de patru zile în Rusia, în timpul căreia se aşteaptă să fie pregătită o posibilă vizită a preşedintelui Vladimir Putin la Beijing în octombrie. (Mediafax)
  • Ucraina şi Rusia se confruntă luni în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie. Rusia şi Ucraina se vor confrunta luni în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie într-un caz care se concentrează în jurul afirmaţiilor Moscovei că invazia sa în Ucraina a fost făcută pentru a preveni genocidul. (Mediafax)
  • Pentagonul cere ajutor pentru găsirea unui avion F-35 prăbuşit în Carolina de Sud. Armata americană a lansat un apel către cetăţeni pentru a o ajuta să găsească un avion de luptă F-35 dispărut, după ce duminică după-amiază pilotul aeronavei s-a catapultat deasupra statului Carolina de Sud. (Agerpres)
  • Număr record de avioane militare chinezeşti, 103, în jurul Taiwanului, în 24 de ore. Armata taiwaneză a transmis că este un record şi a alarmat sistemele antiaeriene. 40 din cele 103 aeronave au trecut linia de demarcaţie dintre insulă şi teritoriul Chinei. În jurul insulei au fost şi 9 nave militare. (Daily Mirror)

 

Apărarea şi securitatea României

  • România aşteaptă astăzi planul Kievului pentru controlul exportului. Agricultorii cer Guvernului un act normativ prin care să se interzică importul în România a unui număr de produse agroalimentare din Ucraina. (Mediafax)
  • Klaus Iohannis participă, în perioada 18-22 septembrie, la sesiunea Adunării Generale a ONU. Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este „Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperităţii, progresului şi sustenabilităţii pentru toţi”, anunţă Administraţia Prezidenţială. (Mediafax)