18 octombrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 18 octombrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 67.000 de persoane. În total, peste 5,98 milioane s-au vaccinat, peste 5,66 milioane cu schema completă, din care peste 527.000 cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11.546 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 299 decese, iar la ATI sunt internate 1.750 persoane.
 • O delegaţie a OMS vine în România. Preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a declarat, duminică, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii trimite o delegaţie în România ca „să înţeleagă ce se întâmplă, de ce într-o ţară cu acces la toate vaccinurile posibile avem o rată de vaccinare aşa scăzută”. (Digi24)

 

Evenimente politico-militare globale

 • Demonstraţie în Polonia împotriva politicii guvernamentale de respingere a migranţilor. Mai multe mii de persoane au demonstrat, duminică, la Varşovia, împotriva acţiunilor guvernului de respingere a migranţilor, la graniţa cu Belarus. (AFP)
 • Ambasadorul Franţei a părăsit Belarusul. Ambasadorul Franţei în Belarus, Nicolas de Lacoste, a părăsit ţara, urmând ca motivele oficiale să fie prezentate astăzi. (Tass)
 • China surprinde Statele Unite cu testul unei rachete hipersonice. China a testat în august o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară, demonstrând o capacitate care a luat prin surprindere serviciile secrete americane. Raportul arată că armata chineză a lansat o rachetă care transporta un planor hipersonic care a zburat prin spaţiul orbital, înconjurând globul pământesc înainte de a se îndrepta spre ţinta sa. (Aleph News)
 • Rusia participă la trei exerciţii militare în Tadjikistan. Trei mari exerciţii militare se desfăşoară în perioada 18 – 23 octombrie, în poligoanele Harbmaidon şi Momirak din provincia Khatlon, din apropierea graniţei cu Afganistanul. La manevre participă peste 4.000 de militari, cu 800 de echipamente de luptă, din ţările membre CSTO (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă). (asiaplustj.com)
 • Misionari americani răpiţi în Haiti. 17 misionari creştini americani au fost răpiţi în Haiti, au anunţat autorităţile locale duminică. Aceştia voiau să viziteze un orfelinat. FBI şi Departamentul de Stat lucrează pentru eliberarea lor. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Şeful Pentagonului vizitează Georgia, Ucraina şi România. Secretarul Apărării, Lloyd J. Austin III, călătoreşte în Europa pentru a-i asigura pe aliaţi şi parteneri de angajamentul Americii faţă de suveranitatea lor în faţa agresiunii ruseşti. Austin va vizita Georgia, Ucraina şi România înainte de a participa la reuniunea ministerială NATO privind apărarea de la Bruxelles, care începe joi. (Aleph News)
 • Ministrul de Externe participă la reuniunea UE. Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, luni, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre UE, care se desfăşoară la Luxemburg. Se vor analiza relaţiile UE cu ţările din Zona Golfului, evoluţiile recente din Afganistan, Etiopia, Nicaragua, Tunisia, Balcanii de Vest, precum şi diplomaţia climatică, dosarul cipriot, situaţia din Belarus şi Mali, precizează MAE. (Agerpres)
 • Criză politică prelungită: Premierul desemnat Dacian Cioloş este aşteptat să depună, luni, la Parlament, programul de guvernare şi lista Cabinetului, după ce duminică, Biroul Naţional al USR şi, ulterior, Comitetul Politic al partidului au aprobat lista cu numele miniştrilor propuşi de Dacian Cioloş şi programul de guvernare. (Aleph News)