18 noiembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 18 noiembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 97.000 de persoane. În total, peste 7,53 milioane s-au vaccinat, peste 7,01 milioane cu schema completă, din care peste 1,24 milioane cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3,535 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 299 decese, iar la ATI sunt internate 1.655 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Franţa cere Chinei să devină un concurent corect. Ministrul francez pentru comerţ exterior, Franck Riester, a declarat că este importantă cooperarea cu China, dar aceasta trebuie să devină un concurent corect şi respectuos faţă de regulile internaţionale. (AFP)
 • Tensiune la graniţa dintre Polonia şi Belarus. Chiar dacă violenţele au încetat, nu există o soluţie certă pentru cele câteva de mii de migranţi prinşi la graniţa dintre Polonia şi Belarus. Comisia Europeană a confirmat miercuri că va avea „discuţii tehnice” cu Minskul privind repatrierea în ţara de origine a migranţilor blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia. (AFP)
 • Scafandri britanici şi americani protejează epava unui F-35 prăbuşit în Mediterană. O echipă comună de scafandri britanici şi americani protejează epava avionului F-35 britanic prăbuşit miercuri în Mediterană. Marina britanică caută soluţii pentru recuperarea epavei sau dezasamblarea echipamentelor sensibile pentru a nu ajunge în mâinile ruşilor sau chinezilor. (Daily Mail)
 • Marina Chinei a folosit tunuri cu apă împotriva vaselor filipineze. Ministrul filipinez de externe, Teodoro Locsin, a acuzat, joi, China, că nave din Paza de Coastă au tras cu tunuri cu apă, în apele contestate din Marea Chinei de Sud, împotriva unor vase logistice al marinei filipineze care se îndreptau spre atolul Second Thomas, în Insulele Spratly. (AP)
 • Rusia dislocă un regiment de paraşutişti în Crimeea. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat, miercuri, că va disloca în Crimeea un nou regiment de paraşutişti, parte a reorganizării trupelor. (Tass)
 • Rusia a criticat acordul dintre Marea Britanie şi Ucraina. Ministerul de Externe de la Moscova a transmis obiecţiile Rusiei faţă de acordul cadru încheiat între Kiev şi Londra pentru consolidarea capacităţilor militare navale ale Ucrainei cu ajutor britanic, considerând că înţelegerea încalcă Acordul de la Minsk şi va permite Ucrainei să construiască nave, rachete şi o nouă bază navală la Marea Azov, dar va reprezenta şi o apropiere a armatei britanice de graniţele Rusiei. (Tass)
 • Turcia a eliberat cuplul israelian reţinut pentru fotografierea palatului lui Erdogan. Ministerul israelian de externe a confirmat eliberarea lui Mordi şi a Natalie Oknin, după ce fusese arestaţi şi acuzaţi de spionaj politic, cu câteva zile în urmă, după ce au fotografiat palatul lui Erdogan. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Comisarul european pentru Piaţa Internă în vizită la Bucureşti. Comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, efectuează, joi, o vizită oficială la Bucureşti, unde se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu miniştrii interimari ai Sănătăţii şi Apărării. (Mediafax)
 • Criză politică prelungită: PNL şi PSD nu se înţeleg cine să dea primul premier, după ce au fost de acord pentru o conducere rotativă a Guvernului. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a promis că săptămâna viitoare România va avea guvern. (Aleph News)