18 ianuarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 18 ianuarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 16.000 de persoane. În total, peste 8,02 milioane s-au vaccinat, peste 7,92 milioane cu schema completă, din care peste 2,23 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8.118 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 17 decese, iar la ATI sunt internate 485 persoane. (Comunicat)

 

Evenimente politico-militare globale

 • Ministrul german de Externe vizitează Moscova. După o vizită, luni, în Ucraina, Annalena Baerbock a ajuns la Moscova pentru discuţii cu omologul rus Serghei Lavrov. Cei doi vor analiza situaţia de securitate dintre Rusia şi Ucraina. (Tass)
 • Marea Britanie trimite militari şi echipamente antitanc în Ucraina. Armata britanică trimite echipamente antitanc şi instructori pentru pregătirea militarilor ucraineni. Secretarul Apărării Ben Wallace a declarat că primele echipamente uşoare antitanc, împreună cu zeci de militari, au sosit luni la Kiev, fără să specifice tipul armelor. (BBC)
 • Ministrul britanic al apărării l-a invitat la Londra pe omologul rus. Ben Wallace a declarat, luni, că l-a invitat pe omologul rus, Serghei Shoigu, la Londra, pentru a discuta despre detensionarea situaţiei de la graniţa ucraineano-rusă. (Daily Mail)
 • UE se teme că Rusia va integra regiunile separatiste din Ucraina. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni, la tribuna Parlamentului European, că sunt temeri pentru o „integrare de facto" în Rusia a regiunilor separatiste necontrolate de Kiev. (AFP)
 • Coreea de Nord a confirmat lansarea a două rachete balistice. Phenianul a confirmat, marţi dimineaţă, lansarea a două rachete balistice tactice, luni, din regiunea aeroportului din Pyongyang. Cele două rachete au atins ţinte de pe o insulă din estul ţării. (KCNA)
 • Rusia şi Belarus se pregătesc de exerciţii militare. Mai mulţi militari şi echipamente ruseşti au ajuns la Minsk pentru exerciţiile din luna februarie, Union Resolve 2022. Până atunci, trupele vor fi alarmate şi inspectate. (Tass)
 • Rusia inspectează facilităţi militare din Marea Britanie. Militari ruşi vor inspecta, marţi şi miercuri, o unitate militară din Marea britanie, conform Documentului de la Viena 2011, privind creşterea încrederii şi securităţii în spaţiul OSCE. (Tass)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Guvernul a anunţat noile plafonări la energia electrică şi gaz de la 1 februarie. La energie plafonul va scădea de la 1 leu la 0,8 lei per KW, iar limita consumului va creşte de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, rezultând o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe KW. La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW. (Mediafax)
 • Un milion de facturi la energie vor fi refăcute. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat luni seara, la finalul şedinţei coaliţiei, că un milion de facturi emise greşit vor fi recalculate, fără ca românii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi. (Digi24)