18 februarie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 18 februarie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: MApN
Coronavirus şi vaccinuri
 • O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca ajunge astăzi la Cantacuzino: 163.200 de doze vor ajunge joi la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino". Dozele ajung în Bucureşti pe cale terestră, de unde vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.
 • Situaţia vaccinării în România: Peste 730.000 de români s-au vaccinat (505.480 cu ambele doze). În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 43.300 (24.139 cu ambele doze).
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.815 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 62 de decese, iar la ATI sunt internaţi 935 de persoane.
 • O treime din armata americană nu vrea să se vaccineze. Generalul-maior Jeff Taliaferro a informat Congresul american despre acest procentaj de refuzuri într-o audiere. Conform purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, procentul este la nivelul populaţiei din Statele Unite, notează Agerpres.

 

Evenimente politico-militare globale

 • SUA reînnoiesc Alianţa QUAD, în ciuda avertismentelor Chinei. Statele Unite au anunţat pentru joi discuţii cu Australia, India şi Japonia, noul preşedinte Joe Biden reînnoind astfel această alianţă strategică supranumită QUAD, în pofida avertismentelor Chinei, transmite AFP. Departamentul de Stat al SUA a anunţat că secretarul de stat Antony Blinken se va întâlni cu omologii săi din cele trei ţări. Pe agenda discuţiilor: pandemia de COVID-19 şi schimbările climatice, arată Agerpres.
 • Se amână retragerea din Afganistan. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri că forţele străine nu vor părăsi Afganistanul până în luna mai, conform unui Acord semnat între SUA şi talibani. Astăzi, miniştrii apărării vor discuta situaţia din Afganistan în cadrul celei de a doua zi a unei reuniuni în format online.
 • Garda Naţională se retrage din Washington. Pentagonul a anunţat, miercuri, că militarii se vor retrage din jurul clădirii Capitoliului până în luna martie, în condiţiile în care mişcarea MAGA nu mai reprezintă un risc de securitate.
 • Liderul opoziţiei din Georgia, plasat în detenţie. Un tribunal din Georgia a decis miercuri să-l plaseze în detenţie provizorie pe liderul opoziţiei Nika Melia, sub acuzaţia de organizare a "violenţelor în masă" din 2019. Susţinătorii săi denunţă caracterul politic al acestei decizii, transmite AFP, potrivit Agerpres.
 • Discuţie SUA – Israel. Preşedintele Joe Biden a avut o discuţie telefonică cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, de peste o oră, referitoare la ameninţarea Iranului privind dezvoltarea de arme nucleare, acordurile cu ţările arabe şi epidemia de coronavirus.
 • Junta din Myanmar arestează celebrităţile. Militarii din această ţară au arestat mai multe celebrităţi care au îndemnat la grevă generală. Numărul total al celor lipsiţi de libertate se ridică la 500 de persoane, conform AP.

 

Apărarea şi securitatea României

 • Şefi noi la Comisiile SRI şi SIE. Parlamentul a aprobat, miercuri, constituirea comisiilor de control asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii şi, respectiv, Serviciului de Informaţii Externe. Preşedinţia comisiei SRI i-a revenit lui Ioan Chirteş, senator PNL, în timp ce conducerea comisiei SIE a fost preluată de senatorul Nicu Fălcoi de la USR-PLUS.
 • Nivelul sporurilor este de 85% din venituri în sănătate şi justiţie, spune ministrul Muncii, Raluca Turcan. Ea a declarat că aceste sporuri „nu pot fi tratate cu uşurinţă”, având în vedere că medicii sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19, arată Digi24.
 • Mineri blocaţi în subteran. Peste 100 de mineri din Valea Jiului s-au blocat în subteran, pentru că salariile întârzie.
 • Trenurile de marfă circulă cu 17 km/h. În lipsa unei infrastructuri feroviare performante şi în lipsa investiţiilor în sistemul feroviar, trenurile de marfă au ajuns să circule şi cu viteza de 17 kilometri pe oră, spune preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane (FNFMCV), Grigore Mare, potrivit Agerpres.