TITLURILE DIMINEŢII – 18 aprilie 2024
Florin JipaSursă foto: IDF - Rachetă balistică iraniană prăbuşită în Israel
Evenimente politico-militare globale
- Războiul din Ucraina. Zelenski a cerut mai mult ajutor militar la Consiliul European de miercuri. Ţările de Jos vor să cumpere un sistem PATRIOT pentru Ucraina, de la o ţară aliată. (Kyiv Independent)
- Războiul Israel-Hamas. Israelul a bombardat un centru de refugiaţi din centrul Fâşiei Gaza, Hamas anunţă zeci de morţi şi răniţi. Hezbollah a lovit o bază militară din nordul Israelului, 14 militari răniţi. Israelul a dislocat trupe suplimentare ce sugerează un iminent asalt asupra oraşului Rafah, din sudul Gaza. (Mediafax)
- Războiul Israel-Iran. Răspunsul armat al Israelului la atacul de duminică dimineaţă al Iranului a fost amânat după o discuţie telefonică a premierului Netanyahu cu preşedintele Biden. Presa Israeliană transmite că atacul Israelului va fi cel mai probabil după Paştele evreiesc, adică începând cu 30 aprilie. Iranul are un stoc de 3.000 de rachete balistice. (Mediafax)
- Uniunea Europeană doreşte revitalizarea unor relaţii reciproc avantajoase cu Turcia. Comisia Europeană lucrează la propuneri concrete, inclusiv luarea în considerare a reluării discuţiilor privind modernizarea uniunii vamale dintre UE şi Turcia. Acest proiect, o liberalizare planificată a vizelor şi discuţiile de aderare la UE fuseseră anterior suspendate din cauza eşecurilor statului de drept din Turcia. De asemenea, Comisia Europeană a subliniat recent că poziţia relativ necritică a Turciei faţă de gruparea islamistă palestiniană Hamas este în contradicţie cu poziţia UE, care o consideră drept organizaţie teroristă. (TVR)
- Consiliul de Securitate al ONU va vota vineri cu privire la aderarea Palestinei la ONU. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite urmează să voteze vineri cererea palestiniană de a deveni membru cu drepturi depline al ONU, au declarat diplomaţi pentru Reuters, o mişcare pe care se aşteaptă ca aliatul Israelului, Statele Unite, să o blocheze deoarece ar recunoaşte efectiv un stat palestinian. (Hotnews)
- „Nu legii ruseşti!” 20.000 de manifestanţi au protestat în Georgia, după primul vot asupra unei legi represive privind „influenţa străină”. Proiectul de lege, sursa unor mitinguri masive de la începutul săptămânii, tocmai a depăşit o etapă legislativă majoră, primind aprobarea deputaţilor din partidul Visul Georgian, aflat la putere, în cadrul unui vot boicotat de opoziţie. (TVR)
Apărarea şi securitatea României
- Ciolacu efectuează joi şi vineri o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite, un obiectiv important al acestei vizite fiind consolidarea componentei economice, cu accent pe atragerea investiţiilor emirateze. (Agerpres)
- Iohannis, despre candidatura sa la şefia NATO: Chestiunile NATO nu se discută în public. Am avut câteva discuţii bune, în plan diplomatic. Se continuă şi vom vedea când vom avea un rezultat. (News)
- Planul Roşu de Intervenţie, activat miercuri seara în urma exploziei produse la un bloc din Craiova, a fost dezactivat, anunţă IGSU. Patru persoane au fost afectate de deflagraţie. Una dintre acestea - o femeie - a decedat, iar trei au fost transportate la spital, conştiente. Explozia, care s-a produs la un bloc de locuinţe de tipul P+1, a provocat prăbuşirea unei părţi din etajul 1. (Agerpres)
- Proiectul reactoarelor mici de la Doiceşti a fost blocat miercuri de Ministerul Energiei, în şedinţa acţionarilor. Interesant este că toate aceste puncte legate de reactoarele americanilor de la NuScale au fost propuse chiar de Ministerul Energiei. Practic, Ministerul Energiei a blocat aprobarea propriilor propuneri. Ministerul Energiei a revenit cu un comunicat prin care spune că propunerile despre mini-reactoare vor fi rediscutate într-o şedinţă ulterioară şi că este "nevoie de o viziune calibrată şi integrată asupra proiectului". (Hotnews)
- Compania de tutun Philip Morris International donează Poliţiei de Frontieră două drone în valoare de aproape 700.000 USD. România are peste 2.000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene şi există porţiuni importante în zone muntoase şi împădurite, în care supravegherea graniţei este dificilă. (Digi24)