17 septembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 17 septembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: US Army
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 11.000 de persoane. În total, peste 5,3 milioane s-au vaccinat, peste 5,2 milioane cu schema completă.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.441 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 71 decese, iar la ATI sunt internate 741 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Alegeri în Rusia pentru Duma de Stat. Alegeri legislative, desfăşurate pe o perioadă de trei zile, pentru a preveni pandemia de Covid-19 (17 – 19 sep.), au început astăzi în Federaţia Rusă, pentru camera inferioară a Parlamentului. (Mediafax)
 • Summit Med7 în Grecia. Summitul Med7 al ţărilor mediteraneene din UE are loc, astăzi, în Atena. Vor participa reprezentanţii tradiţionali din Grecia, Cipru, Italia, Malta, Spania, Portugalia şi Franţa şi sunt invitaţi pentru prima dată Slovenia şi Croaţia. (Digi24)
 • China a cerut să adere la tratatul de liber schimb transpacific. Ministerul Comerţului chinez a anunţat, joi, că a cerut aderarea ţării la Acordul Cuprinzător şi Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), care este cel mai important acord de liber schimb din regiune, format din 11 ţări. (AP)
 • Atacuri cu rachete asupra uzinei electrice din Kabul. Mai multe rachete au fost trase înspre uzina electrică din Kabul în ultima noapte, fără a afecta, însă, distribuţia de energie electrică. Nu se ştiu atacatorii. (AP)
 • După China, şi Rusia a reacţionat la tratatul AUKUS dintre Australia, UK şi SUA. Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zakharova, a declarat, joi, că se aşteaptă ca Australia să respecte obligaţiile ce decurg din faptul că este o ţară care nu are capacităţi militare nucleare. Înainte, China a acuzat cele trei state participante la acordul AUKUS de „mentalitate de război rece” şi a ameninţat Australia că va fi ţinta unui atac nuclear. (AP)
 • Primul sistem de rachete S-500 Prometeu a ajuns la militarii ruşi. Vice-premierul rus Yuri Borisov a declarat, joi, că militarii ruşi deja au primit primul sistem de rachete antiaeriene S-500 Prometeu. (Tass)
 • Începe exerciţiul militar în Ucraina RAPID TRIDENT – 2021. Sâptămâna viitoare va începe exerciţiul „Rapid Trident – 2021”, în vestul Ucrainei, la care participă 6.000 de militari din 15 ţări, în perioada 20 septembrie – 1 octombrie. (Reuters)

 

Apărarea şi securitatea României

 • MAE cere clarificări Marii Britanii. Ambasada României la Londra s-a autosesizat şi a cerut lămuriri după ce a apărut în presa britanică că autorităţile de frontieră britanice verifică cu precădere pe cetăţenii români. Conform The Guardian, peste 60% dintre cetăţenii UE opriţi şi chestionaţi sunt români. (MAE)
 • Şeful Apărării, la Reuniunea şefilor Apărării din cadrul Comitetului Militar al NATO. Şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, participă la reuniunea şefilor Apărării din cadrul Comitetului Militar al NATO, care va avea loc în Atena, Grecia, în perioada 17-19 septembrie. (MApN)