17 noiembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 17 noiembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 98.000 de persoane. În total, peste 7,51 milioane s-au vaccinat, peste 6,95 milioane cu schema completă, din care peste 1,22 milioane cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.128 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 343 decese, iar la ATI sunt internate 1.681 persoane.
 • PNL cere plata spitalizării pentru nevaccinaţi. PNL cere ca spitalizarea pentru tratamentul COVID-19 să fie plătită dacă pacientul nu este vaccinat, potrivit unui amendament depus de liberali în Comisia pentru Sănătate la Legea privind introducerea certificatului verde de vaccinare obligatoriu la locul de muncă. (Mediafax)

 

Evenimente politico-militare globale

 • SUA şi China intensifică contactele pentru a evita un conflict militar. Statele Unite şi China au decis intensificarea contactelor pe niveluri multiple pentru a se asigura că rivalitatea strategică nu va degenera în conflict militar, afirmă Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate naţională al preşedintelui Joseph Biden. Decizia a fost luată în timpul summitului virtual de luni între preşedintele Joseph Biden şi omologul său chinez, Xi Jinping. (AP)
 • Germania suspendă certificarea pentru Nord Stream 2. Proiectul condus de compania rusă Gazprom nu poate fi încă aprobat deoarece proprietarii acestuia nu au înfiinţat o filială de exploatare în conformitate cu legislaţia germană. Gazprom a fost acuzat de unele ţări că a restricţionat exporturile către Europa de Vest pentru a creşte presiunea asupra Germaniei şi pentru a accelera aprobarea proiectului. (Ziarul Financiar)
 • Violenţe la graniţa dintre Polonia şi Belarus. Migranţii au forţat intrarea în UE şi au devenit violenţi. Grănicerii şi militarii polonezi au folosit tunurile cu apă. (AFP)
 • Marea Britanie va ajuta Ucraina să-şi modernizeze flota. Marea Britanie va oferi asistenţă Ucrainei pentru modernizarea capabilităţilor navale, în scopul asigurării libertăţii de navigaţie în Marea Neagră şi Marea Azov, în virtutea unui acord anunţat marţi, în cursul vizitei la Kiev a ministrului britanic al Apărării, Ben Wallace, pe fondul tensiunilor cu Rusia. (Mediafax)
 • Nou armistiţiu între Armenia şi Azerbaidjan. Armenia a anunţat, marţi seară, că a ajuns, prin medierea Rusiei, la un nou armistiţiu cu Azerbaidjanul, după confruntări militare în regiunea separatistă Nagorno-Karabah soldate cu moartea a cel puţin unui militar armean. (Mediafax)
 • Parlamentul din Nicaragua cere preşedintelui retragerea din OSA. Parlamentul din Nicaragua a cerut, marţi, cu o majoritate covârşitoare, ca preşedintele Daniel Ortega să retragă ţara din OSA - Organizaţia Statelor Americane. Parlamentarii au acuzat OSA că intervine în afacerile interne ale ţării. (AFP)
 • Preşedintele Serbiei mulţumeşte Rusiei pentru tancurile şi transportoarele primite. Aleksandar Vucic a mulţumit, marţi, Rusiei, în cadrul Zilei Forţelor terestre, pentru donarea a 30 de tancuri T-72MS şi 30 de transportoare blindate BRDM-2MS. (Tass)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Criză politică prelungită: PNL a votat, marţi, conducerea rotativă, cu primul premier liberal, dar PSD cere să fie luat în calcul numărul de parlamentari. (Aleph News)
 • Sute de tone de gunoaie sunt arse ilegal la marginile oraşelor. Declaraţia a fost făcută marţi de preşedintele Senatului, Anca Dragu, care promite schimbarea legislaţiei. (Aleph News)