17 martie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 17 mar 2023

Florin Jipa

Sursă foto: ISW
Evenimente politico-militare globale
 • Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 22. Putin le zice ruşilor că în Europa e foamete şi se mănâncă napi în loc de roşii. 1.000 de arme de asalt chinezeşti au fost exportate în Rusia în 2022, dar nu sunt dovezi că au ajuns la armată. Suedia va furniza Ucrainei 8 sisteme de artilerie Archer. ANCHETĂ ONU: Rusia a comis „o gamă largă de crime de război” în Ucraina. Tortura, uciderea civililor în afara luptelor şi deportarea copiilor, între cele mai frecvente. (Mediafax)
 • Raport ONU: Marea Nordului, cea mai importantă poartă de intrare a cocainei în Europa de vest. Ţările de Jos, Belgia şi Germania au devenit cele mai importante noduri pentru traficul de cocaină, drog care ajunge în Europa de Vest, conform unui raport al ONU publicat joi. (Agerpres)
 • Australia cumpără din SUA 220 de rachete Tomahawk. Departamentul de Stat a aprobat o vânzare de 220 de rachete de croazieră Australiei, pentru 900 milioane dolari. Rachetele vor înarma navele australiene. (AP)
 • Proteste violente în Franţa după ce Macron a adoptat legea de creştere a vârstei de pensionare. Demonstranţii îi cer demisia. (Aleph News)
 • Marea Britanie interzice TikTok pe telefoanele guvernamentale. Marea Britanie a anunţat joi că va interzice aplicaţia TikTok pe telefoanele guvernamentale, cu efect imediat, o decizie care urmează măsurilor similare luate de alte ţări occidentale, care au interzis aplicaţia video chineză, din motive de securitate. (News)
 • Sintagma „Limba română” va lua locul „limbii moldoveneşti” în toate legile din Republica Moldova. Proiectul a fost votat joi în a doua lectură de Parlamentul de la Chişinău. (G4Media)
 • General american: teroriştii ISIS din Afganistan pot ataca cetăţeni europeni în şase luni. Declaraţia a fost făcută în faţa unei comisii a Senatului de generalul Michael Kurilla, comandantul  US Central Command. (AP)
 • Coreea de Nord a lansat vineri cea mai mare rachetă intercontinentală, Hwasong-17. Kim Jong Un a asistat la lansare împreună cu fata lui. Presa locală a relatat că lansarea este reacţia Coreei de Nord la exerciţiile SUA din regiune. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Vineri încep măsurătorile pe braţul Chilia, pentru Bâstroe se aşteaptă aprobările Kievului. Echipele româneşti încep vineri măsurătorile pe braţul Chilia, dar pentru canalul Bâstroe nu a venit aprobarea din ţara vecină. (Digi24)
 • Angel Tîlvăr, convorbiri oficiale cu prim-ministrul Iordaniei şi ministru al Apărării, Bisher Al-Khasawneh. Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut, în cadrul vizitei oficiale pe care o face în Regatul Haşemit al Iordaniei, întrevederi cu prim-ministrul Iordaniei şi ministru al Apărării, Bisher Al-Khasawneh, precum şi cu preşedintele Comitetului Statelor Majore Întrunite, general-maior Yousef Al-Hunaiti. (News)
 • Profit record la OMV Petrom în 2022, de peste 10 miliarde lei. OMV Petrom vrea să distribuie un dividend brut de 0,0375 lei pe acţiune, adică o sumă de aproximativ 2,3 miliarde de lei din profitul net record de 10,3 miliarde de lei înregistrat în 2022, potrivit propunerii publicate joi la BVB. (Mediafax)