17 mai 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 17 mai 2024

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina

 

Evenimente politico-militare globale

  • Războiul din Ucraina. Rusia a cucerit 280 km pătraţi în Harkov, dar şi-a epuizat capacitatea ofensivă deocamdată. Ucraina a folosit drone pentru a lovi obiective ruseşti, inclusiv o rafinărie şi portul Novorossiysk din Crimeea. Moscova a interceptat peste 100 de drone noaptea trecută. Unele state NATO iau în discuţie trimiterea de consilieri militari în Ucraina, conform NYT. (Kyiv Independent)
  • Războiul Israel-Hamas. 600.000 de palestinieni au părăsit Rafah, de teama unei ofensive israeliene. Hezbollah a lansat din Liban drone şi rachete asupra Israelului, care a răspuns cu bombardamente de aviaţie. (Mediafax)
  • Parlamentul Moldovei a aprobat joi susţinerea referendumului de aderare la UE pe 20 octombrie. Populaţia va fi întrebată dacă este de acord cu schimbarea Constituţiei pentru integrarea în Europeană. Data referendumului coincide cu alegerile prezidenţiale. (Mediafax)
  • Avioanele NATO au interceptat cu 20-25% mai multe aeronave ruseşti în Marea Baltică, în 2024. Cu toate acestea, majoritatea aeronavelor sunt de cercetare sau transport, s-a împuţinat numărul bombardierelor. (Reuters)
  • Turcia a devenit „staţia” lui Putin pentru comercializarea de combustibil camuflat către UE. Turcia a devenit un centru important pentru reexportarea petrolului rusesc către pieţele europene, într-o încercare de a ocoli sancţiunile impuse de Uniunea Europeană asupra Rusiei. Într-un raport detaliat al Politico, s-a evidenţiat cum petrolul rusesc este amestecat cu alte surse şi revândut sub diferite etichete, permiţând Moscovei să continue să-şi alimenteze economia în ciuda restricţiilor internaţionale stricte​. (Adevărul)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Geoană, despre trimiterea sistemului Patriot în Ucraina: Izbânda Ucrainei este un lucru bun pentru întreaga planetă. Geoană a precizat totuşi că este o decizie pur internă. Secretarul general adjunct al NATO afirmă că România nu a devenit o ţintă suplimentară pentru Rusia. (News)
  • Un aparat de zbor de mici dimensiuni din Ucraina s-a prăbuşit în februarie în judeţul Botoşani. Incidentul nu a fost făcut public. MApN a precizat că e vorba de un avion fără pilot civil, care nu a avut la bord exploziv sau alte echipamente militare. (Hotnews)