17 ianuarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 17 ianuarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 9.000 de persoane. În total, peste 8,02 milioane s-au vaccinat, peste 7,91 milioane cu schema completă, din care peste 2,22 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.595 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 28 decese, iar la ATI sunt internate 474 persoane. (Comunicat)

 

Evenimente politico-militare globale

 • NATO aşteaptă reacţia Rusiei după ce a refuzat cerinţele de securitate ale Moscovei. După cele trei runde de negocieri eşuate, de la Geneva, Bruxelles şi Viena, ţările membre NATO aşteaptă reacţia lui Putin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, duminică, că Moscova şi-a pierdut răbdarea. (CNN)
 • Suedia a mobilizat trupe şi blindate pe o insulă din Marea Baltică. Armata Suediei a dislocat trupe şi blindate pe Insula Gotland, situată la 330 de km de Kaliningrad, pe fondul manevrelor ruseşti cu nave de desant în apropiere. (AFP)
 • Începe Forumul Economic de la Davos. Pe 17 ianuarie începe Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial. (AP)
 • Coreea de Nord lansează două rachete neidentificate. Coreea de Nord a lansat două „proiectile neidentificate", ce par a fi rachete balistice cu rază mică, a anunţat luni armata sud-coreeană. Este al patrulea test din această lună pentru ţara comunistă, care are acum şi rachete hipersonice ce pot fi dotate cu focoase nucleare. (AP)
 • Macedonia de Nord are un nou prim-ministru. Parlamentul Macedoniei de Nord l-a ales, duminică, cu 62 de voturi pentru şi 56 împotrivă, pe social-democratul Dimitar Kovacevski în funcţia de premier, după două luni de criză politică. (AFP)
 • Rusia şi-a retras militarii din Kazahstan. Federaţia Rusă a încheiat, duminică, retragerea militarilor din Kazahstan, folosind 18 aeronave Il-76 şi un avion AN-124. Paraşutiştii ruşi au aterizat pe aeroportul Chkalovsky, din apropierea Moscovei, unde oficialităţile le-au organizat o ceremonie militară. (Tass)
 • Referendumul din Serbia a trecut. Preşedintele Aleksandar Vucic a anunţat, duminică seara, că referendumul pentru schimbarea Constituţiei a trecut, cu votul a peste 60% dintre participanţi, după numărarea a aproape 98% dintre buletinele de vot. Modificările vor viza modul de alegere a procurorilor şi judecătorilor, care nu va mai depinde de clasa politică. Schimbarea a fost cerută de UE. (AFP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Moarte suspectă a unui român în Rusia, campion la Counter-Strike. Un tânăr de origine română, Alex Dincof, alias „Fusion”, de 22 de ani, a căzut de la etajul 9 al unui bloc într-un oraş din vestul Rusiei. Poliţia rusă consideră că este vorba de un accident, în timp ce familia spune că a fost ucis. (Digi24)
 • Poliţiştii şi angajaţii din penitenciare protestează. Membri ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) şi ai Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) vor participa, luni, la acţiuni de protest în stradă, în faţa Ministerului Finanţelor şi a Guvernului, fiind nemulţumiţi de salarii şi pensii. (Hotnews)
 • Coaliţia de guvernare discută măsurile din domeniul energiei. Coaliţia de guvernare se va reuni, luni, la Parlament, pentru a discuta despre măsuri în domeniul energiei. Duminică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că se lucrează la noua schemă de sprijin pentru populaţie de la 1 aprilie. (News.ro)