17 februarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 17 februarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Evenimente politico-militare globale
 • Rusia a suplimentat cu 7.000 de militari dispozitivul de la graniţa cu Ucraina. CNN citează un oficial al Casei Albe care ar fi declarat că Rusia şi-a întărit dispozitivul militar de la graniţa cu Ucraina cu 7.000 de militari în ultima perioadă, numărul total al militarilor ruşi din jurul Ucrainei ridicându-se la 150.000. (CNN)
 • MAE rus acuză SUA de dezinformare. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat SUA de dezinformare când vine vorba de un iminent atac al Rusiei asupra Ucrainei şi a avertizat că această situaţie afectează grav economia ucraineană. (Tass)
 • Discuţie Olaf Scholz cu Joseph Biden. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi preşedintele SUA, Joseph Biden, au exprimat preocupări, miercuri seară, în legătură cu riscurile unei agresiuni militare ruse împotriva Ucrainei şi au cerut Moscovei să adopte acţiuni „reale" în sensul reducerii tensiunilor. (Mediafax)
 • Putin i-a promis lui Bolsonaro îngrăşăminte, reactoare şi cooperare militară. După o discuţie cu Putin la Kremlin, Bolsonaro a declarat că Brazilia este interesată de reactoare nucleare mici fabricate de compania energetică de stat rusă Rosatom. Discuţia de două ore a lui Bolsonaro cu Putin a inclus, de asemenea, discuţii despre vânzarea de îngrăşăminte de care are mare nevoie agricultura braziliană şi despre cooperarea în domeniul apărării şi al tehnologiei nucleare. (Mediafax)
 • Reuniunea miniştrilor apărării din ţările membre NATO. Joi este a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării din ţările membre NATO, unde se discută, printre altele, situaţia de securitate din Europa de Est. Miercuri, secretarul general NATO a anunţat decizia înfiinţării unui grup de luptă în România. (Comunicat)
 • Pod construit peste noapte lângă graniţa cu Ucraina. Imagini din satelit realizate în ultimele două zile arată construcţia de noi drumuri şi un pod tactic peste un râu important din Belarus, la mai puţin de 6 km de graniţa cu Ucraina, în contextul în care, potrivit unor surse, forţele militare ruseşti continuă să îşi consolideze poziţiile din jurul Ucrainei. (CNN)
 • UE construieşte propria reţea de sateliţi. Miniştrii Uniunii Europene, reuniţi la Toulouse pentru a discuta despre politica spaţială, au convenit miercuri că blocul comunitar are nevoie de o infrastructură autonomă de sateliţi pentru acces la internet de mare viteză, a declarat ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, conform Reuters. (Mediafax)
 • Parlamentul European aprobă un împrumut către Ucraina de 1,2 miliarde de euro. Parlamentul european a aprobat, miercuri seară, un nou împrumut ca sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru Ucraina, în valoare de 1,2 miliarde de euro. Banii sunt meniţi să ajute Ucraina în contextul situaţiei tot mai grave generate de ameninţarea rusească. (Digi24)
 • Serviciul estonian de informaţii externe confirmă iminenţa unui atac al Rusiei. Rusia continuă să deplaseze trupe la graniţa cu Ucraina şi va lansa probabil un atac militar „limitat" împotriva acestei ţări. (Mediafax)
 • Serviciul britanic de informaţii militare confirmă creşterea prezenţei militare ruse. Jim Hockenhull, şeful serviciului de informaţii al armatei britanice a declarat că Rusia continuă să îşi consolideze capacităţile militare la graniţa cu Ucraina, în special blindate, elicoptere şi un spital militar. (BBC)
 • Summit Marea Britanie – Australia. Premierul britanic Boris Johnson şi omologul australian Scott Morrison au discutat, miercuri, în cadrul unui summit virtual despre progresul „semnificativ” al programului de realizare a submarinelor cu propulsie nucleară pentru Australia. (BBC)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Iohannis participă la Reuniunea Consiliului European. Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European pe tema ultimelor evoluţii privind situaţia de securitate de la graniţele Ucrainei şi la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană - Uniunea Africană. (Agerpres)
 • Iohannis s-a întâlnit cu Macron. Preşedintele României a fost primit miercuri seară de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la Palatul Élysée, unde s-a desfăşurat o reuniune informală privind situaţia de securitate din Sahel. (TVR)