17 decembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 17 decembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 32.000 de persoane. În total, peste 7,87 milioane s-au vaccinat, peste 7,69 milioane cu schema completă, din care peste 1,85 milioane cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 812 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 84 decese, iar la ATI sunt internate 600 persoane.
 • Vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani. Coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiţă, a declarat, joi, că de la mijlocul lunii ianuarie 2022 va demara campania de vaccinare a copiilor între 5 şi 11 ani.

 

Evenimente politico-militare globale

 • NATO şi UE resping poziţia Rusiei privind blocarea aderării Ucrainei la structurile euroatlantice. După Summitul celor 27 de şefi de stat şi de guvern din UE, a fost emisă, joi, o declaraţie prin care este respinsă poziţia Rusiei de a bloca aderarea Ucrainei în viitor. UE a avertizat Rusia cu consecinţe severe dacă atacă Ucraina. După poziţia UE, şi NATO a transmis un comunicat prin care avertizează Rusia să nu atace Ucraina. (AFP)
 • NATO respinge propunerea Rusiei prin care Ucraina şi Georgia n-ar trebui să fie acceptate în Alianţă. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins, joi, solicitarea Moscovei ca NATO să renunţe la decizia din 2008 de a deschide uşa pentru aderarea Ucrainei şi Georgiei. Lista cu propunerile Rusiei a fost înmânată, miercuri, adjunctului secretarului de stat american pentru Europa, Karen Donfried, care a prezentat-o, joi, aliaţilor. (AFP)
 • Parlamentul European a prelungit sancţiunile împotriva Rusiei. Parlamentarii europeni au convenit, joi, să extindă cu şase luni sancţiunile împotriva Rusiei şi au avertizat că o invazie a Ucrainei ar determina şi alte măsuri, precum îngheţarea activelor financiare şi fizice în UE pentru unii militari, lideri politici şi apropiaţi ai lui Putin, interdicţii de călătorie, excluderea Rusiei din sistemul de plăţi SWIFT etc. (AFP)
 • Lukaşenko vrea să scoată în afara legii toate ONG-urile de opoziţie. Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat, joi, intenţia de scoatere în afara legii a tuturor organizaţiilor neguvernamentale de opoziţie, pe care le-a acuzat că primesc finanţare străină. Acesta crede că ONG-urile pregătesc o lovitură de stat. (Aleph News)
 • SUA numesc ambasador în China. Senatul american a confirmat, joi, numirea lui Nicholas Burns în funcţia de ambasador al Statelor Unite în China, punând capăt la peste un an de vacanţă diplomatică la Beijing. (AP)
 • Fost contractor al Pentagonului, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. John Murray Rowe Jr., de 63 de ani, a fost reţinut, miercuri, pentru spionaj în favoarea Rusiei. Rowe a lucrat timp de 40 de ani ca inginer de testare pentru multe companii din domeniul industriei de apărare. (Tass)
 • Ministrul francez al Apărării vizitează India. Florence Parly se întâlneşte, vineri, la New Delhi, cu omologul indian, Raksha Mantri Shri, pentru discuţii privind securitatea în regiune şi cooperarea militară dintre cele două state. (India Today)

 

Apărarea şi securitatea României

 • MAE a avut consultări pe tema crizei din Ucraina. Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a participat, joi, la o sesiune de consultări telefonice cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Statelor Unite, precum şi cu înalţi oficiali din Formatul Bucureşti 9, referitoare la contactele din ultima perioadă ale SUA cu Federaţia Rusă, cât şi la evoluţiile complexe din Vecinătatea Estică a NATO şi de la Marea Neagră. (Comunicat)
 • Vice-amiralul Gilles Boidevezi, vizită în România. Aflat în prima sa vizită în România, ca prefect maritim al Mediteranei şi comandant al Districtului Maritim Mediteraneean, vice-amiralul Gilles Boidevezi a oferit presei române ocazia de a discuta despre contextul prezenţei sale la noi în ţară, cooperarea cu forţele navale din ţări riverane Mării Negre şi obiective de pe agenda bilaterală franco-română în domeniul apărării şi securităţii maritime. Întâlnirea cu jurnaliştii a fost găzduită de E.S. Laurence Auer, ambasador al Franţei la Bucureşti, care a complementat conferinţa de presă cu mesaje politico-diplomatice, alături de colonelul Daniel Parpaillon, ataşat al apărării Franţei. (Mediafax)
 • Fregata franceză Auvergne a acostat joi în portul Constanţa. Marinarii români de pe fregata Regina Maria se vor antrena cu cei francezi de pe fregata Auvergne în cadrul unui exerciţiu pe mare, la care vor participa şi aeronave ale Forţelor Aeriene Române. (Comunicat)
 • Şedinţă de Guvern. Guvernul va aproba, vineri, proiectul Strategiei Naţionale Anticorupţie 2021 – 2025, dar şi hotărârile privind plata restanţelor României pentru anul 2019 la programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene, şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2021 pentru Societatea Uzina Mecanică Orăştie S.A. (Comunicat)