16 martie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 16 mar 2023

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 21. Rusia recrutează 400.000 militari profesionişti de la 1 aprilie. Un avion rusesc Su-25 a fost doborât deasupra Bahmutului. Întâlnire a grupului Ramstein: Ucraina va primi 150 tancuri Leopard din 9 ţări NATO, un sistem antiaerian NASAMS şi muniţie. Şeful CIA s-a întâlnit miercuri la Varşovia cu preşedintele Poloniei, în ziua când şase ruşi au fost reţinuţi pentru pregătirea unor sabotaje la calea ferată spre Ucraina. (Mediafax)
  • Preşedintele Finlandei vizitează Turcia. Ankara intenţionează să ratifice candidatura Finlandei la NATO înainte de scrutinul din luna mai, independent de cea a Suediei. Statele Unite şi alte ţări NATO speră ca cele două ţări nordice să devină membre ale alianţei la un summit NATO care va avea loc la 11 iulie în capitala Lituaniei, Vilnius. (Aleph News)
  • Viena, în alertă teroristă din cauza unor informaţii privind un atac iminent la o biserică. Au fost cercetate mai multe lăcaşe de cult, iar poliţia a desfăşurat dispozitive de securitate în preajma lor. Există posibilitatea instalării de filtre pe şosele. (Aleph News)
  • Vizită istorică a preşedintelui sud-coreean la Tokio. Coreea de Nord lansează o rachetă balistică în Marea Japoniei. Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică joi, cu câteva ore înainte de vizita preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol în Japonia, a anunţat într-un comunicat Statul Major interarme sud-coreean. (G4Media)
  • Un document oficial de la Kremlin dezvăluie obiectivele Rusiei în Republica Moldova: Preluarea controlului de facto până în 2030. Contracararea politicii României. Împiedicarea apropierii de NATO. Menţinerea dependenţei de Gazprom. (G4Media)
  • Preşedintele Israelului spune că ţara este „la un pas de război civil” din cauza reformelor în justiţie propuse de Netanyahu. Schimbările în sistemul judiciar pe care guvernul lui Benjamin Netanyahu vrea să le adopte, care au declanşat proteste masive în Israel, ar putea să arunce ţara într-un război civil, spune preşedintele israelian, Isaac Herzog. (Digi24)
  • A început exerciţiul naval Rusia – China – Iran în Golful Oman. “Maritime Security Belt 2023” se va desfăşura între 15 – 18 martie, în apropiere de portul iranian Chabahar. Rusia şi Iranul participă cu câte o fregată, iar China cu un distrugător. (Moscow Times)

 

Apărarea şi securitatea României

  • România aşteaptă aprobarea Ucrainei pentru măsurătorile pe canalul Bâstroe. Nicolae Ciucă a declarat că echipele româneşti sunt pregătite să înceapă măsurătorile pe canalul Bâstroe şi pe braţul Chilia, dar nu a venit aprobarea din ţara vecină. (Digi24)
  • Klaus Iohannis se întâlneşte joi la Bucureşti cu secretarul general a Francofoniei. Secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, se va afla joi la Bucureşti, într-o vizită oficială efectuată la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, în contextul aniversării în 2023 a 30 de ani de apartenenţă a României la Francofonia instituţională. (Agerpres)