16 iulie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 16 iulie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: MApN
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 14.000 de persoane. În total, peste 4,8 milioane s-au vaccinat, peste 4,6 milioane cu schema completă.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 62 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 3 decese, iar la ATI sunt internate 54 persoane.
 • Comisarul european pentru sănătate vine la Bucureşti. Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, se va întâlni, vineri, la Bucureşti, cu ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, pentru a discuta despre derularea campaniei naţionale de vaccinare. România este pe penultimul loc la vaccinare în UE. (Mediafax)

 

Evenimente politico-militare globale

 • Publicaţie de investigaţie din Rusia declarată indezirabilă şi interzisă. Autorităţile din Rusia au declarat, joi, publicaţia de investigaţii Proekt drept organizaţie „indezirabilă", invocând raţiuni de siguranţă naţională, iar activităţile acesteia au fost interzise. (Mediafax)
 • The Guardian: Documente ruse confirmă un plan în favoarea lui Donald Trump. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a autorizat personal o operaţiune a serviciilor secrete pentru a-l susţine pe Donald Trump, considerat „instabil mental", să câştige scrutinul prezidenţial din 2016, relevă documente de la Kremlin citate de cotidianul The Guardian, dar Moscova neagă acuzaţiile. (Mediafax)
 • Peste 50 de morţi şi zeci de dispăruţi, după inundaţiile care au lovit Germania şi Belgia. Furtunile recente din părţi ale vestului Europei au făcut ca râurile să iasă din matca lor proprie. Sunt afectate mai multe ţări. Germania este cel mai greu încercată. (Mediafax)
 • Vizita Angelei Merkel în SUA. Preşedintele american, Joseph Biden, i-a mulţumit cancelarului german, Angela Merkel, pentru acţiunile politice din timpul mandatelor şi a evidenţiat necesitatea consolidării relaţiilor dintre Statele Unite şi Germania, inclusiv în cadrul organizaţiilor internaţionale. A fost semnat un document în care se afirmă angajamentele pentru valorile democratice. (Mediafax)
 • Liban: Premierul Saad Hariri a demisionat. Saad Hariri şi-a anunţat decizia după o întâlnire cu preşedintele libanez Michel Aoun, cu care nu a reuşit să ajungă la un acord. Hariri susţine că Aoun a cerut amendamente la echipa guvernamentală pe care el a propus-o. (Mediafax)
 • SUA vrea să dea Internet cubanezilor. Preşedintele Joe Biden a declarat, joi, că a cerut agenţiilor guvernamentale să verifice dacă dispun de „capacităţi tehnologice'' pentru oferirea de internet mobil în Cuba, întrerupt după manifestaţii istorice împotriva guvernului. (AP)
 • Afganistanul acuză Pakistanul că-i ajută pe talibani. Vicepreşedintele afgan, Amrullah Saleh, a acuzat, joi, Pakistanul, că asigură sprijin aerian talibanilor pentru a înfrânge forţele de securitate afgane. (The Week)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Şeful Apărării în vizită în Statele Unite. Generalul-locotenent Daniel Petrescu a participat la ceremonia de realizare a Capacităţii Operaţionale Complete a Comandamentului Forţelor Întrunite de la Norfolk (JFC Norfolk), alături de preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, generalul Mark A. Milley (MApN)
 • Aeronave de transport vor zbura la parada organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan. După incidentul aviatic din Bucureşti, MApN a anunţat că festivităţile de Ziua Forţelor Aeriene, de pe 20 iulie, se vor desfăşura fără survolul aeronavelor militare, iar la cele de la Arcul de Triumf, de pe 21 iulie, vor participa aeronave de transport care au executat nemijlocit misiuni în Afganistan, respectiv avioane de tip C-130 Hercules şi C 27J Spartan. (MApN)