16 decembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 16 decembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 34.000 de persoane. În total, peste 7,86 milioane s-au vaccinat, peste 7,68 milioane cu schema completă, din care peste 1,83 milioane cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 829 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 88 decese, iar la ATI sunt internate 639 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • UE este pregătită să ia măsuri împotriva Rusiei. Uniunea Europeană este pregătită să îşi intensifice sancţiunile şi să ia „măsuri fără precedent” împotriva Rusiei dacă aceasta va da dovadă de o nouă agresiune faţă de Ucraina, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. (Aleph News)
 • UE reafirmă angajamentul faţă de naţiunile din Parteneriatul Estic. Uniunea Europeană a reafirmat, miercuri, la finalul summitului desfăşurat la Bruxelles, angajamentele de intensificare a cooperării cu naţiunile din Parteneriatul Estic, inclusiv cu Republica Moldova, pledând pentru avansarea reformelor în sensul consolidării democraţiei şi statului de drept. La reuniunea Parteneriatului Estic au participat liderii Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei, reprezentanţii instituţiilor centrale ale Uniunii Europene şi liderii ţărilor membre UE. (Mediafax)
 • Macron s-a întâlnit cu liderii din Azerbaidjan şi Armenia. Preşedintele Emmanuel Macron s-a întâlnit, miercuri seara, la Bruxelles, cu preşedintele azer Ilham Aliev şi premierul armean Nikol Paşinian, cu prilejul summitului european Parteneriatul Estic, din care fac parte Ucraina, Georgia, Moldova, Armenia şi Azerbaidjan. (AFP)
 • Senatul a aprobat bugetul Pentagonului de 770 miliarde dolari. Senatul Statelor Unite a aprobat, miercuri, un buget anual al Departamentului Apărării în valoare de 770 de miliarde de dolari, fiind prevăzute inclusiv fonduri pentru asistenţă militară destinată Ucrainei (300 milioane dolari), în contextul tensiunilor cu Rusia, precum şi pentru contracararea Chinei, 7,1 miliarde dolari, pentru Iniţiativa Descurajării militare în Pacific. De asemenea, este prevăzută suma de patru miliarde de dolari pentru Iniţiativa de Apărare a Europei şi 150 de milioane de dolari pentru cooperarea în materie de securitate în zona Mării Baltice. (Mediafax)
 • China cenzurează cenzura. Partidul Comunist Chinez a interzis cetăţenilor să vorbească despre cenzură. În China, multe reţele de socializare vestice sunt interzise. (Aleph News)
 • Avioane ale Greciei apără Macedonia de Nord. Poliţia aeriană a noului membru NATO, Macedonia de Nord, va fi realizată de aeronave ale Greciei, a anunţat Comandamentul Aerian Aliat. (Comunicat)
 • Baza SUA din Siria a fost atacată cu două drone. Militarii americani din baza al-Tanf au doborât, miercuri seara, două drone înarmate. (AP)
 • Israelul a ucis un militar sirian. Un raid al aviaţiei israeliene într-o bază militară din Siria, unde sunt militanţi iranieni, a dus la moartea unui militar sirian. (SANA)

 

Apărarea şi securitatea României

 • MApN recepţionează joi 62 de maşini Dacia DUSTER. Ministerul Apărării va recepţiona, joi, 62 de autoturisme Dacia DUSTER. În perioada 2015-2021, la nivelul MApN au fost achiziţionate, prin programul RABLA, 886 de maşini marca DACIA DUSTER, dintre care 457 în varianta mozaic de culori. Valoarea totală a autovehiculelor este de circa 78.000 mii lei. (Comunicat)
 • Poliţiştii organizează un miting în faţa MAI. Sindicatul Poliţiştilor Europeni EUROPOL organizează, joi, un miting în faţa Ministerului Afacerilor Interne, în semn de protest faţă de faptul că Executivul nu aplică Legea salarizării. (Comunicat)
 • Răniţi şi sute de persoane evacuate în Constanţa. Aproximativ 250 de persoane, printre care peste 70 de copii, au fost evacuate de pompieri, iar opt adulţi şi minori - transportaţi la spital, după ce un bloc din municipiul Constanţa a fost în noaptea de miercuri spre joi cuprins de flăcări, incendiul extinzându-se după ce focul a cuprins mai multe maşini aflate în parcarea subterană a imobilului. (Agerpres)