16 august 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 16 august 2021

Florin Jipa

Sursă foto: IGSU
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 5.000 de persoane. În total, peste 5,1 milioane s-au vaccinat, peste 4,9 milioane cu schema completă.
  • Situaţia coronavirus în România: creşte numărul de cazuri. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 323 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 6 decese, iar la ATI sunt internate 112 persoane.
  • OMS va trimite a doua echipă de investigatori în China. OMS a anunţat, duminică, că va trimite în China o altă echipă pentru investigarea originilor Covid şi a cerut, totodată, „depolitizarea subiectului”. (AP)

 

Evenimente politico-militare globale

  • Afganistanul este sub controlul talibanilor. Majoritatea diplomaţilor străini au părăsit ţara. Militarii SUA încă deţin controlul asupra Aeroportului din Kabul. Talibanii susţin că s-a terminat războiul şi au declarat că vor să oprească violenţele. Peste 60 de ţări au cerut talibanilor, printr-o declaraţie comună, să permită plecarea diplomaţilor şi cetăţenilor afgani care vor să părăsească ţara şi să ţină graniţele deschise. (Reuters)
  • Trump îi cere demisia lui Biden pentru haosul creat în Afganistan. Donald Trump, fostul preşedinte care a decis retragerea militarilor americani din Afganistan, i-a cerut, duminică, demisia actualului preşedinte, Joe Biden, pentru haosul creat în Afganistan, situaţia epidemiei COVID-19 din SUA şi starea de la graniţa cu Mexicul. (AP)
  • Ucraina: primarul din Krivoi Rog a fost împuşcat. Konstantin Pavlov, de 48 de ani, primarul oraşului Krivoi Rog, din regiunea Dnepropetrovsk, a decedat, duminică, în urma unei răni cauzate prin împuşcare (AFP)
  • Haiti este la pământ. Bilanţul cutremurului cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, produs sâmbătă, a ajuns la 1.300 de morţi şi 6.000 de răniţi. Autorităţile locale au avertizat că o furtună tropicală se apropie de insulă. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Ceremonie la întoarcerea pompierilor care au stins incendii în Grecia. Festivitatea prilejuită de întoarcerea din misiune a celor 108 pompieri salvatori, solicitaţi să intervină în sprijinirea omologilor eleni, va avea loc luni pe Platoul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei din Ciolpani. (IGSU)
  • România vaccinează Tunisia. Echipa formată din cinci medici şi opt asistenţi medicali au vaccinat 2.500 de persoane, în 6 ore, în cadrul unei misiuni umanitare pe care o desfăşoară în Tunisia. (Guvern)